Edgar Beers over zakelijk Duits spreken

De finale van de Supply Chain Professional 2016 staat voor de deur. Winnaar in 2015, Edgar Beers, kreeg als prijs een zakelijke taaltraining op maat bij DnA Languages. Hij koos voor Duits. ‘Duitsland is een grote handelspartner en ik kom als zodanig veel bij Duitse bedrijven. Mijn Duits was voldoende voor een vriendelijk gesprek, maar zwaar onvoldoende om echt de nuance in een gesprek te brengen’, zegt Beers, die dan veelal snel overschakelde naar het comfortabele Engels.

Hoe ging het in zijn werk?

‘DnA Languages gaf me vier volle dagen privéles. De inhoud was voor mij persoonlijk op maat gesneden via een gedegen intake, waarbij zowel mijn niveau als ambitie in kaart werden gebracht. Tijdens deze dagen werd er alleen maar Duits gesproken en kreeg ik speelsgewijs een mooie opbouw die mij hielp de taal ook echt te spreken.’

Hoe heb je de cursus ervaren?

‘Het is echt aanpoten en iedere cursusdag was uitputtend, maar wel direct toepasbaar op jouw leven, op jouw werk. Daardoor ga je de taal sneller in de praktijk gebruiken. Als huiswerk moest ik bijvoorbeeld tijdens het sporten Duitse teksten luisten, wat vooral goed was voor de uitspraak. Ik moet eerlijk bekennen dat mijn huiswerkdiscipline nog wel wat te wensen overliet. Mijn lerares was gelukkig sociaal begaan. Daardoor konden we mooie gesprekken voeren – in het Duits uiteraard – die bijdroegen aan een fijne beleving, niet slechts een taalbeleving.’

Wat was uiteindelijk het resultaat?

‘In september liep ik de marathon in Berlijn. Dat was een mooie oefening. Ik begon daar ieder gesprek in het Duits. Jammer genoeg waren het nu mijn gesprekspartners die snel overschakelden naar het comfortabele Engels. Wellicht dachten ze mij daarmee een plezier te doen, maar het was voor mij vooral een teken dat er nog werk te doen is. Beroepsmatig heeft het me zeker verder geholpen. Ik kan nu een gesprek voeren en daarin nuance aanbrengen. Daarnaast lukt het me om een presentatie in het Duits te geven. De proef op de som kwam toen ik een paar maanden met fabrieken in Duitsland moest werken. Daar kon ik gelijk goed met de teams communiceren en stappen maken. Dat was zonder deze training langzamer gegaan. De brug tussen weten en echt doen is geslagen.’

Wie zou je deze training aanraden?

‘Ik zou deze training aanraden als je al een basiskennis hebt van een bepaalde taal en de wens hebt om het écht te leren spreken. Je moet wel een doel hebben en de energie en tijd hebben om te oefenen. Pas dan kun je de stap naar het fatsoenlijk op zakelijk niveau spreken van een taal.’