Economisch herstel in de supply chain zichtbaar

De Nederlandse economie lijkt aan te trekken, zo blijkt uit cijfers van de Nevi en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De NEVI-Purchasing Managers’ Index (PMI) steeg naar 53.5 in augustus, het hoogste cijfer in ruim twee jaar. Tegelijkertijd noteert de transportsector een kleine omzetgroei in het tweede kwartaal.

 

De productie steeg fors als gevolg van de grootste toename van de nieuwe orders sinds april 2011. De verkoop aan het buitenland bereikte het hoogste niveau in 28 maanden. Volgens Arjan van Weele, NEVI hoogleraar Inkoopmanagement TU Eindhoven, houdt de extra vraag verband met inhaalvraag en rapporteren bedrijven ook positieve effecten van nieuwe producten die op de markt werden gebracht. ‘Dat ziet er allemaal hoopvol uit. Zeker als de inflatie verder niet toeneemt. Industriële markten krijgen dan tijd om zich te herstellen. Voorlopig blijven zowel inkoop als verkoopprijzen goed onder controle’, licht Van Weele toe.

Tegelijkertijd leverden vooral de positieve omzetontwikkelingen van de luchtvaartbedrijven en koeriers een bijdrage aan de bescheiden omzetgroei in de transportsector, die in het tweede kwartaal van dit jaar een half procent hoger uitviel dan een jaar eerder. In de luchtvaart steeg de omzet door meer passagiersvervoer en het doorberekenen van stijgende brandstofprijzen. De lokale post- en koeriersbedrijven profiteerden van de stijging van de onlineverkopen.