E-Academy gaat internetbedrijven aan personeel helpen

De digitale sector kampt met een groot gebrek aan goed geschoolde werknemers. Om het personeelstekort tegen te gaan, werd in 2013 een e-Academy opgericht. Deze E-fulfilment Academy ontving op 24 september van Thuiswinkel.org het ‘e-Academy’-certificaat. Daarmee is het de eerste gecertificeerde bedrijfsopleiding in Nederland op het gebied van e-SCM.

Pascal van Beek, managing partner van UC Group waarvan de E-fulfilment Academy deel uitmaakt, kreeg het certificaat uitgereikt uit handen van Wijnand Jongen, directeur van Thuiswinkel.org. Dat gebeurde tijdens Shopping Today, het jaarlijkse e-commerce-congres van de organisatie.

‘De e-business-sector is een belangrijke aanjager van de Nederlandse economie, maar bedrijven ondervinden steeds meer problemen bij het vervullen van vele duizenden vacatures. Het bedrijfsleven heeft moeite om goed geschoold personeel te vinden’, aldus Wijnand Jongen bij de lancering van het onderwijs-actieprogramma e-Academy. ‘Hoger onderwijs sluit onvoldoende aan op de nieuwe digitale vereisten vanuit het werkveld. Daarnaast mist de e-business-sector een infrastructuur voor continue ontwikkeling van werkende professionals.’

Kloof overbruggen

Het initiatief voor de e-Academy werd genomen om de kloof tussen onderwijs en praktijk in e-business te overbruggen. ‘In dit opzicht sluit de visie van de e-Academy naadloos aan bij de doelstelling van de E-fulfilment Academy’, meent programmamanager Nando van Essen. De E-fulfilment Academy focust zich op de belangrijkste e-fulfilment-thema’s, verbindt theorie met praktijk en besteedt tijdens de verschillende modules veel tijd aan het uitwerken van praktijkcasussen.

De E-fulfilment Academy voorziet inmiddels volop in de behoefte om de kennis te vergroten op het gebied van supply chain management en e-business. Ruim tachtig managers en projectleiders van een zestigtal bedrijven namen al deel aan het opleidingsprogramma. Het programma is onderdeel van UC Group in Rotterdam, een samenwerkingsverband van interim-professionals en adviseurs die gespecialiseerd zijn in het oplossen van supply chain-vraagstukken.

Het huidige cursusprogramma, met een focus op onder andere ordermanagement, last mile, e-warehousing, internationale e-fulfilment en retourlogistiek, zal binnenkort worden uitgebreid met andere cursussen op het gebied van e-SCM, waaronder een gespecialiseerde cursus op het gebied van e-procurement.