Duurzaamheidsprijs voor De Verspillingsfabriek

De Verspillingsfabriek

De Verspillingsfabriek heeft dit jaar de Duurzame Dinsdag-prijs in de wacht weten te slepen. Daarmee geldt de Veghelse fabriek, die draait op geredde groente van onder meer telers en versnijders, als het beste duurzame initiatief van 2018.

In De Verspillingsfabriek worden reststromen van boeren, tuinders, snijders en veilingen verwerkt. De ‘opgewaardeerde’ voedingsmiddelen – soepen en sauzen – komen vervolgens als volwaardig eindproduct in de supermarkt te liggen. De in 2016 opgerichte fabriek is een initiatief van Bob Hutten, directeur van het gelijknamige cateringbedrijf. Hij startte de fabriek omdat hij iets wilde doen aan de enorme voedselverspilling in Nederland.

Een mooi initiatief, oordeelde de jury van de Duurzame Dinsdag-prijs, een sector-overschrijdende prijs voor ideeën die betrekking hebben op een combinatie van de thema’s voedsel, mobiliteit, energie, techniek, sociale innovatie, groen of circulaire economie. De Verspillingsfabriek is hiervan een mooi voorbeeld, omdat hier niet alleen voedselverspilling wordt aangepakt, maar ook de verspilling van talent. De in de fabriek gemaakte soepen en sauzen worden namelijk gemaakt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Lastige puzzel

‘Het is geen gemakkelijke weg waar we voor kiezen’, meldt manager Foodservice en Foodretail Eric Habraken. ‘Het aanbod aan misvormde, overrijpe en verkeerd gelabelde groenten is enorm. We werden vanaf het begin benaderd door partijen die mee wilden doen aan de voorkant. Maar het bleek een lastige puzzel om inzicht en overzicht te krijgen in de hoeveelheden reststromen en wanneer ze beschikbaar zijn. Want daarop moeten we plannen.’

Twee jaar na de start van De Verspillingsfabriek lopen de processen echter naar behoren en is volgens Habraken ook de basis gelegd om grote volumes te kunnen produceren. Het aantal afnemers van De Verspillingsfabriek groeit nog steeds en er wordt samengewerkt met organisaties als Willem & Drees, Albron, Sligro, Bidfood, Stay Okay Hotels, Jumbo, Bakerstreet, La Place en Hema. Volgens de jury, onder leiding van duurzame ondernemer Maurits Groen, laat De Verspillingsfabriek zien ‘hoe je klein kunt beginnen en vervolgens kunt opschalen tot een prachtig project met veel impact’.

Duurzame Dinsdag

Al twintig jaar wordt in de aanloop naar Prinsjesdag op de eerste dinsdag van september Duurzame Dinsdag gevierd: een dag waarop duurzame ideeën en initiatieven een podium krijgen in politiek Den Haag. Traditiegetrouw wordt die dag de Duurzame Dinsdag-koffer overhandigd aan het kabinet, worden de beste initiatieven beloond met prijzen, worden er Duurzame Lintjes uitgereikt en wordt de Duurzame Troonrede uitgesproken, dit jaar door Volkert Engelsman, nummer 1 van de Trouw Duurzame Top 100.