Duitsland trekt Europa uit recessie

De Duitse economie herstelt zich dermate sterk dat heel Europa erdoor opleeft. Dat blijkt uit de index van inkoopmanagers over de maand januari, die bureau Markit dinsdag 24 januari 2012 publiceerde. Mede door de resultaten voor Duitsland schiet de waarde van de index voor de gehele eurozone van 48,3 naar 50,4. De deelindex voor de verwerkende industrie in de eurozone is nog wel negatief, met een score van 48,7. Maar dat is wel duidelijk meer dan de 46,9 van december.

De PMI geldt als de betrouwbaarste iindicatie voor de toekomstige economische ontwikkeling. ‘Dit cijfer is zo gunstig dat je je gaat afvragen of die zo zeker lijkende recessie in Europa er wel echt komt’, zegt analist Elwin de Groot van Rabobank in het Financieele Dagblad van 25 januari. ‘Natuurlijk is dit het cijfer voor slechts één maand, maar er waren al meer tekenen dat het misschien toch wel mee gaat vallen.’

Voor Duitsland is de index van de activiteiten van inkoopmanagers in de verwerkende industrie gestegen van 48,4 in december naar 50,9 deze maand. De grenswaarde van krimp of groei van 50 is daarmee weer ruimschoots overschreden.