Duitsland nr. 1 in Made-In-Country-Index

Producten met een label ‘Made in Germany’ worden wereldwijd het meest positief beoordeeld. Ook ‘Made in Switzerland’ en ‘Made in European Union’ doen het erg goed. Hollandse waar (nr. 13) valt buiten de top-10. Dat blijkt uit de door Statista ontwikkelde Made-In-Country-Index. Voor het onderzoek werden in samenwerking met Dalia Research ruim 43.000 consumenten in 52 landen naar hun mening gevraagd.

Volgens RTL Nieuws van 27 maart 2017 scoorde Duitsland vooral op de punten ‘kwaliteit’ en ‘veiligheidsstandaarden’. ‘Made in Germany’ kwam in dertien van de 52 landen op de eerste plaats. Zwitserland doet het goed als het gaat om ‘statussymbool’ en ‘authenticiteit’, terwijl Italië (de nummer 7 op de lijst) het goed doet met ‘design’ en Japan (nr. 8) met ‘hoogwaar-dige technologie’. China, dat eindigde op nummer 49, blinkt uit met ‘prijs-kwaliteitverhouding’.

‘Made in European Union’ doet het in de hele wereld goed. De reputatie van de EU is op alle terreinen boven-gemiddeld, met name op het gebied van ‘kwaliteit’, ‘technologie’ en ‘veiligheidsstandaarden’. Opvallend is dat ‘Made in EU’ in Groot-Brittannië een tweede plek scoort. ‘Made in USA’ neemt – samen met Frankrijk en Japan – een achtste plek in. Wel holde het imago van producten uit de VS het afgelopen jaar flink achteruit.

Kwaliteitsstempel

Het label ‘Made in Germany’ werd overigens eind negentiende eeuw door de Britten verplicht gesteld voor producten uit Duitsland. Engelse bedrijven ondervonden steeds meer concurrentie van Duitse zijde en gehoopt werd dat het label consumenten ervan zou weerhouden de goederen aan te schaffen. Maar al gauw werd ‘Made in Germany’ van een waarschuwing juist een kwaliteitsstempel.

Duitsland is niet ’s werelds grootste exporteur: China en de VS exporteren meer. Onze oosterburen zijn echter wel ‘exportweltmeister’ wat betreft handelsoverschot (export minus import). Duitsland exporteert bijvoorbeeld meer dan Frankrijk, Groot-Brittannië en Rusland bij elkaar, voor circa 1,3 biljoen euro. Nederland doet het met zo’n 460 miljard euro aan exportgelden overigens ook niet slecht.