Duitse overname probleemgevalletje voor Struik

Na een reeks van succesvolle overnames, kreeg maaltijdenfabrikant Struik Foods serieuze problemen met de laatste: de inlijving van de Duitse soepmaker Sonnen Bassermann leverde Struik een miljoenenverlies op. De directie verwacht er  dit jaar overheen te komen, meldt het FD van 31 oktober 2014.

In 2012 nam Struik, producent van soepen, sauzen en hotdogs, Sonnen Bassermann over van Heinz. Door de aankoop steeg de omzet in één keer met een kwart tot meer dan 200 miljoen euro. Sonnen Bassermann kon echter geen vuist maken tegen de grote retailers en draaide met flinterdunne marges, meldt het FD. Het gevolg was dat Struik in 2013 miljoenen euro’s verlies leed op de Duitse aankoop.

Er gaan inmiddels geruchten dat het bedrijf uit Voorthuizen betalingsproblemen zou hebben. Iets dat door de directie ontkend wordt. Zij geeft als verklaring voor de geruchten dat in de sector de betalingstermijnen flink worden opgerekt. ‘Sommige retailers betalen hun factuur pas na honderdtachtig dagen. En die vertraging gaat de hele keten door. Wij doen daar ook aan mee. Het is een vechtersmarkt bij uitstek. Het gaat om heel kleine marges’, meldt financieel directeur Aldert Nieuwenhuis van Struik aan het FD.

Struik sloot het jaar 2013 – mede door de problemen in Duitsland – af met een verlies van een paar miljoen, tegen een winst van 1,5 miljoen euro het jaar daarvoor. Voor 2014 rekent Struik echter op een hoger resultaat dan vorig jaar het geval was. In Duitsland gaat het inmiddels beter en een eerder ingezette reorganisatie bij de andere vestigingen leidt tot kostenbesparingen en lagere overheaduitgaven.

Verkoopdirecteur Edwin van Veldhuizen verwacht volgend jaar een brutobedrijfsresultaat van circa 6 procent van de omzet. Ook voorspelt hij dat in 2015 de ebitda weer de 10 procent zal aantikken. Volgend jaar moet in Duitsland het ergste leed geleden zijn. Dat is ook het moment dat de maaltijdenfabrikant met de eigen A-merken weer flink wil groeien: met Struik in Nederland, Ye Olde Oak in het Verenigd Koninkrijk en Sonnen Bassermann in Duitsland.