DSV en Cargill slaan cacao brandveiliger op

[Partnercontent]  Wie cacao wil opslaan, moet met twee dingen rekening houden: cacao is relatief duur en is bij brand lastig te blussen. Cacaopoeder bevat immers 10 à 20 procent vet. 

“In de cacaobranche is dit warehouse een wereldprimeur”, Gijs Vorstman, supply chain director van Cargill Cocoa & Chocolate

Na twee grote cacaobranden in de Zaanstreek in 2003 besloten logistiek specialist DSV Solutions en Cargill Cocoa & Chocolate dan ook om samen eens goed na te denken over een nieuwe opslagaanpak die inherent brandveilig is.

Het resultaat staat er inmiddels bijna. Twee van een viertal nieuwe loodsen, elk 10.000 vierkante meter groot en op gepaste afstand van elkaar, zijn speciaal ingericht voor de opslag van cacaoproducten, vooral cacaopoeder. “Voorkomen in plaats van bestrijden”, is volgens Cargills supply chain director Gijs Vorstman het belangrijkste uitgangspunt. “Want water erop spuiten  helpt nauwelijks.” Het zuurstofniveau wordt daarom in de loodsen omlaag gebracht van 21 procent naar 16 à 17 procent. Bij een eventuele brand gaat de cacao daardoor hooguit smeulen en roken. Daarbij treedt ook meteen de tweede verdedigingslinie in werking: het inblazen van kooldioxide, vanuit twee grote tanks met vloeibare CO2 die naast de loodsen staan. Na een half uur zakt daardoor het zuurstofgehalte verder naar zo’n 12 procent, zodat de vuurhaard dooft. Vorstman: “Dat concept is al langer bekend, maar is in deze toepassing zeer innovatief.”

Er zullen in principe geen loodsmedewerkers hoeven te werken in de zuurstofarme opslagruimtes, want het interne transport van de cacao zal gebeuren met centraal aangestuurde volautomatische smallegangentrucks (VNA/AGV’s), die ook nog eens extra opslagefficiëntie opleveren.

De gebruikelijke reachtrucks zouden meer ruimte nodig hebben, maar – belangrijker nog – worden bestuurd door mensen. En de combinatie mens en machine blijft een risico, stelt Vorstman.

Efficiency is uiteraard ook een belangrijk uitgangspunt. “We hebben gewoon zakelijke doelstellingen. We moeten onszelf niet uit de markt prijzen met een gierend duur warehouse.” De extra investering in software voor het aansturen van de AGV’s blijkt gelukkigerwijs ook weer tot extra efficiëntie te leiden in de logistieke processen.

De intensieve samenwerking tussen Cargill en DSV is bijzonder, vindt account manager Jack Streefland van DSV Solutions. “Een nieuwe wet met betrekking tot het opslaan van cacaoproducten en de focus van beide partijen op brandpreventie hebben samen geleid tot een uitermate innovatief warehouse. We staan te popelen om van start te gaan.”