DS Smith wil gebruik van plastic terugdringen

DS Smith plastic

DS Smith maakt zich sterk voor het terugdringen van het gebruik van plastic, met name in supermarkten. Volgens de leverancier van duurzame verpakkingen is het mogelijk om jaarlijks 1,5 miljoen ton plastic terug te winnen uit slechts vijf categorieën in Europese supermarkten. Onderzoek heeft dat volgens het bedrijf aangetoond.

In het rapport ‘Transforming the supermarket aisle’ wordt vastgesteld welke plastic verpakkingen supermarkten zouden kunnen vervangen door alternatieve, hernieuwbare materialen. De vijf vastgestelde categorieën zijn goed voor ruim 70 miljard afzonderlijke stuks plastic per jaar, meer dan 1,5 miljoen ton.

CEO Miles Roberts: ‘Ons onderzoek toont aan dat eenvoudige veranderingen in de gebruikte materialen een groot verschil kunnen maken voor retailers, waardoor het gebruik van plastic in de komende tien jaar met miljoenen tonnen zal afnemen. Hoewel het geen wondermiddel is, weten we dat duurzame papiervezel-gebaseerde verpakkingen een belangrijke rol spelen, en aantrekkelijk zijn voor onze klanten en consumenten.’

Papiervezel alternatieven

Volgens DS Smith is in de retail innovatie of vervanging mogelijk van met name plastic trays, bakjes voor verse producten, krimpfolie, verpakkingen van kant-en-klaarmaaltijden en van vlees, vis en kaas. In vrijwel alle gevallen zijn volgens DS Smith prima papiervezel alternatieven voorhanden.

Van alle consumenten in Europa staat 55 procent achter het gebruik van karton, meldt DS Smith. Voor plastic is dit 7 procent en voor polystyreen 1 procent. En hoewel volgens het onderzoek 85 procent van de Europese consumenten bereid is een premie van 12 procent te betalen voor duurzaam verpakte goederen, gelooft slechts 36 procent van de Europeanen dat fabrikanten en retailers genoeg doen om duurzamere verpakkingen te introduceren.

Bijdrage overheid en industrie

Overigens is de uitgelichte 1,5 miljoen ton slechts een deel van de 20 miljoen ton aan plastic verpakkingen, afkomstig van retail, consumentengoederen en e-commerce, die elk jaar in Europa worden geproduceerd. De industrie reageert weliswaar met innovatie en nieuwe ontwerpen van verpakkingen met behulp van materialen die uitermate geschikt zijn om te recyclen, maar ook de overheid en de industrie kunnen een belangrijke bijdrage leveren, meent DS Smith.