Drie op de vijf logistiek medewerkers overwegen ontslag te nemen

logistiek medewerkers

Meer dan de helft van de logistiek medewerkers (59%) overweegt om van baan te wisselen of deze op te zeggen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Quinyx. De meest genoemde redenen zijn het gebrek aan doorgroeimogelijkheden en het verlangen naar een hoger salaris. Het zijn met name de jonge werknemers die een baanwissel overwegen.

Quinyx, aanbieder van een AI-gedreven softwareoplossing voor personeelsplanning met klanten als Rituals, Coolblue, Burger King, Swarovski, Starbucks, Subway, G-star, Hans Anders, Hanos en Victoria’s Secret, voerde het onderzoek eerder dit jaar uit onder 1574 eerstelijnsmedewerkers, waaronder 451 logistiek medewerkers. Zij zijn onder andere werkzaam in transport, opslag, verzending en distributie.

Uit de resultaten van het onderzoek komen vijf belangrijke redenen naar voren waarom logistiek medewerkers overwegen om van baan te wisselen of deze op te zeggen. De belangrijkste drijfveren zijn het gebrek aan doorgroeimogelijkheden (35%) en het verlangen naar een hoger salaris (35%). Ook een gevoel van onderwaardering door de werkgever speelt een rol van betekenis (26%). Daarnaast worden een onprettige werkomgeving (19%) en een matige werk-privébalans (19%) genoemd.

Verbeteringen nodig in de logistieke sector

‘Er zijn verbeteringen nodig in de logistieke sector met betrekking tot de waardering en het toekomstperspectief van medewerkers. Door het bieden van doorgroeimogelijkheden en goede communicatiemiddelen kunnen werkgevers de loyaliteit van logistiek medewerkers vergroten en hen langer aan zich binden’, aldus Erik Fjellborg, CEO bij Quinyx.

Vooral jongeren overwegen een baanwissel

Jonge logistiek medewerkers overwegen vaker om van baan te wisselen dan oudere werknemers. Vooral in de leeftijdsgroep 25 tot en met 34 jaar is de wens om van baan te veranderen sterk aanwezig: maar liefst driekwart (76%) denkt hierover na. Dit terwijl bij de leeftijdsgroep 54 jaar en ouder een derde (30%) een baanwissel overweegt.

Hoger salaris en betere doorgroeimogelijkheden belangrijk

De redenen om hun baan op te zeggen die door de logistiek medewerkers genoemd worden, komen overeen met de redenen die juist hun betrokkenheid bij hun werk zouden vergroten. Zo geeft meer dan de helft (53%) aan dat hun inzet vergroot zou worden bij een hoger salaris, en voor een kwart (24%) geldt dit als er betere doorgroeimogelijkheden zouden zijn. Daarnaast zouden een minder stressvolle werkomgeving (23%) en een flexibeler werkrooster (18%) de betrokkenheid bij het werk volgens de werknemers vergroten.