DPD group komt met zelfrijdende concept car voor last mile delivery

DPD concept car

Pakketbezorger DPD group heeft samen met autofabrikant Renault een zelfrijdende concept car ontworpen die het bezorgproces in steden moet verbeteren. De auto, de Z35.2, werd op 20 september in Hamburg gepresenteerd.

Volgens DPD group vraagt het toenemende aantal pakketten dat verstuurd wordt om innovatieve oplossingen. Samen met Renault wordt daarom naar oplossingen gezocht om het bezorgproces te verbeteren. Met de nu gelanceerde zelfrijdende auto kan volgens DPD een deel van de pakketten met een ongekende mate van flexibiliteit bezorgd worden.

Concept car Z35.2 fungeert als een mobiele kluis. DPD group plant de afleverpunten van pakketten van tevoren in en stuurt meteen een notificatie naar de consument. Die kan vervolgens op deze manier zelf zijn pakket ophalen en desgewenst ook weer retourneren bij een locatie in de buurt.

Het voertuig wordt bij een sorteercentrum van DPD group aan de rand van de stad geladen en rijdt zelf naar het ontmoetingspunt in het stadscentrum. Daar neemt de bezorger het stuur over, zonder tijd te verliezen in het sorteercentrum. De bezorger kan zo meer tijd besteden aan het bezorgen van pakketten.

Last mile delivery

DPD group richt zich met de ontwikkeling van nieuwe toepassingen en bezorgschema’s op de last mile delivery, waarmee een volledig nieuw bezorgscenario zou kunnen ontstaan, met name in stadscentra. Het toenemende aantal online aankopen leidt tot een verdubbeling van het aantal pakketten dat bezorgd moet worden; een totaal van 15 miljard pakketten per jaar in 2025, schetst DPD.

Een groot deel van deze pakketten wordt bezorgd in steden, terwijl gemeenten tegelijkertijd steeds meer plannen maken om de verkeersdrukte en vervuiling te verminderen. Vanuit dit perspectief is het aan bezorgdiensten als DPD om bij te dragen aan duurzame steden door betere en slimmere bezorgprocessen te ontwikkelen, aldus DPD group in een persbericht.