Door corona kijkt directie vaker naar Inkoop

Inkoop

De rol van inkoopteams in bedrijven is sinds de uitbraak van het coronavirus in belang toegenomen. Dat blijkt uit wereldwijd onderzoek van softwarebedrijf Coupa en bedrijfsnetwerk Procurious onder ruim 500 inkoop- en supply chain-professionals.

Het Britse Supply Management meldt dat uit het onderzoeksrapport ‘Procurement’s time to lead’ blijkt dat Inkoop sinds mei de positie binnen het bedrijf heeft zien groeien. Ook is de inkoopfunctie aan het transformeren. In totaal 62 procent van de inkopers is van mening dat het vertrouwen in hun inzet de afgelopen periode is toegenomen.

Volgens het rapport worden inkoopafdelingen momenteel meer dan anders gevraagd een leidende rol te spelen bij het oplossen van uitdagingen ten aanzien van supply chain-risico’s, kostenbeheersing, bedrijfscontinuïteit en zichtbaarheid van uitgaven. 41 procent van de ondervraagden werd meer dan gebruikelijk om advies gevraagd. Slechts 7 procent constateerde géén toename van het vertrouwen.

Risico’s beperken

Van de respondenten wist 54 procent ook te melden dat ze de risico’s in de supply chain de afgelopen periode met succes hebben weten te beperken; 38 procent liet weten dit doel na te streven. 42 procent slaagde erin de kosten in de hand te houden. De helft van de ondervraagden gaf aan met de directie samen te werken om dit te bereiken.

Bron: Supply Management