Docdata stort zich op onlinemarkt Polen

Logistiek bedrijf Docdata uit Waalwijk maakt ‘een reuzensprong’ op de Poolse markt door een samenwerkingsverband met het Oost-Europese e-commercebedrijf Allegro. Met ingang van oktober 2015 verzorgt Docdata voor Allegro de goederenverzending en het retourbeheer, meldt het FD van 8 september 2015.

Docdata-bestuursvoorzitter Michiel Alting von Geusau omschrijft het als een reuzensprong voor het Brabantse bedrijf. Volgens hem staat de onlinehandel in Polen momenteel nog in de kinderschoenen. Het land is met 38,5 miljoen inwoners in potentie echter een van de grootste markten van Europa. Alting von Geusau noemt de deal met Allegro veelbelovend, maar zegt ook beducht te zijn voor concurrentie.

Allegro is met een marktaandeel van ruim 50 procent op dit moment verreweg de grootste speler op de Poolse markt. Het bedrijf, in 1999 opgericht door de Nederlander Arjan Bakker, heeft een assortiment variërend van boeken tot autobanden en van elektronica tot meubels. De kans is echter groot dat binnenkort ook ‘grote jongens’ als Amazon of eBay zich op de Oost-Europese markt storten.

Levertijd als verbeterpunt

Om die concurrentie het hoofd te kunnen bieden, acht Allegro het noodzakelijk zijn dienstverlening te moderniseren. Docdata moet daar een bijdrage aan leveren. Het voornaamste verbeterpunt is volgens Alting von Geusau de levertijd. Tussen het moment van aankoop en levering zit momenteel nog een grote vertraging. Oorzaak daarvan is dat Allegro nauwelijks goederen op voorraad heeft.

Om daar verandering in te brengen, wordt momenteel gebouwd aan een gloednieuw voorraad- en distributiecentrum in Blonie, een plaats in de buurt van Warschau. Docdata tekent voor de organisatie van dit dc. En mocht bijvoorbeeld Amazon zich eveneens op de Oost-Europese onlinemarkt storten, dan zal Allegro ook niet direct weggevaagd worden. Met het Zuid-Afrikaanse mediaconcern Naspers heeft het namelijk een machtige grootaandeelhouder.

Verzendingen en retourleveringen

Belangrijkste markten voor Docdata zijn nu nog Nederland, België en Duitsland. Het Waalwijkse bedrijf is hier onder andere actief met verzendingen en retourleveringen voor Bol.com, de Bijenkorf, Zalando, Asos, Toys’R’Us, HP en House of Fraser. Ook beschikt het bedrijf over een verdeelcentrum in het Poolse Swiebodzin. Daarnaast is er de dochteronderneming IAI, gespecialiseerd in machines voor de productie van identiteitskaarten.