Diverse leveranciers al gestopt met leveren aan V&D

Een aantal leveranciers van V&D is inmiddels gestopt met het bevoorraden van de warenhuisketen. Voorlopig zal dat geen lege schappen tot gevolg hebben, omdat de magazijnen nog vol liggen, meldt een woordvoerder van V&D – dat daags voor kerst uitstel van betaling kreeg – op dinsdag 29 december 2015 na berichten in diverse media.

Volgens het Algemeen Dagblad zou V&D onder meer de nieuwste boeken niet meer geleverd krijgen. Ook de levering van enkele horlogemerken zou zijn gestaakt. Voor de levering van versproducten maakten de bewindvoerders aparte afspraken, zodat deze voorlopig nog wel elke dag nieuw binnenkomen. ‘We kunnen natuurlijk geen oud brood verkopen’, aldus de zegsman.

De branchevereniging voor mode- en interieurbedrijven Modint meldde eerder bij BNR Nieuwsradio met name te vrezen voor de kleine leveranciers bij een faillissement van V&D. De keten heeft tal van leveranciers die nog niet betaald zijn. In de algemene leveringsvoorwaarden van de winkelketen staat dat V&D eigenaar wordt van de goederen zodra ze geleverd zijn.

Alleen grote leveranciers hebben voldoende macht om andere afspraken te maken; leveranciers als Philips bijvoorbeeld. Voorzitter Han Bekke van Modint spreekt de hoop uit dat er partijen zijn die delen van V&D overnemen, zodat leveranciers alsnog betaald kunnen worden. Een totaalfaillissement is volgens de voorzitter een doemscenario.

Onderhuurder Dixons failliet

Dat V&D vlak voor kerst in acute financiële problemen kwam, zou te maken hebben met het warme weer van november en december. De verkoop van de wintercollectie viel daardoor flink tegen. Hierdoor daalde de omzet en kwam het bedrijf opeens geld tekort. Het bedrijf rept zelf in een verklaring over ‘een aantal incidenten en onvoorziene omstandigheden’.

Wat vermoedelijk ook een rol heeft gespeeld, is dat Dixons onlangs failliet is gegaan. De elektronicaketen was een belangrijke onderhuurder van V&D. Dit alles resulteerde bij V&D in een kastekort. Volgens de woordvoerder was dat nog overbrugbaar, maar de Amerikaanse eigenaar Sun Capital was niet langer bereid nog meer geld te investeren in de warenhuisketen.