Distributiecentra gewild bij beleggers

In Europa verrijst het ene na het andere distributiecentrum, overigens zonder dat daar direct een huurder voor is. Deze risicovolle manier van ontwikkelen neemt snel toe omdat onder beleggers de vraag naar logistiek vastgoed groot is, maar het aanbod van moderne distributiecentra schaars, bericht het FD van 19 maart 2015.

In 2014 was 23 procent van de 4,5 miljoen m2 aan distributiecentra die werd gebouwd, speculatief. Dat blijkt uit cijfers van Prologis, eigenaar, verhuurder en ontwikkelaar van logistiek vastgoed. Logistiek vastgoed won de afgelopen twee jaar sterk aan populariteit onder beleggers. De beleggingsvolumes stegen volgens Real Capital Analytics in 2014 met 36 procent tot 21 miljard euro. In 2013 stegen de investeringen zelfs met 43 procent.

Overigens blijft de vraag van bedrijven die distributiecentra huren nog wel achter bij de enorme vraag van beleggers. Er bestaat dan ook een reëel risico dat voor leegstand wordt gebouwd. Iets dat in 2007 ook gebeurde, toen maar liefst 65 procent van het aantal vierkante meters speculatief werd ontwikkeld. Leegstandspercentages liepen toen zelfs op tot 12,5 procent.

Leegstand ingelopen

Een groot deel van die leegstand werd de afgelopen jaren weer ingelopen. In Europa bedraagt deze inmiddels nog 7,2 procent. Dat zelfs tijdens de crisisjaren de leegstand terugliep, is volgens directeur onderzoek en strategie Dirk Sosef van Prologis in Europa een van de redenen dat logistiek vastgoed nu zo populair is onder beleggers. ‘Dit vastgoed is veel minder volatiel dan kantoren of winkels’, aldus Sosef.

Behalve door groeiende internationale handel en toenemende consumentenbestedingen wordt de vraag bovendien aangewakkerd doordat bedrijven hun distributieproces efficiënter willen maken. Sosef: ‘Die laatste aanjager van vraag heeft ervoor gezorgd dat de behoefte aan logistiek vastgoed ook tijdens de crisisjaren overeind bleef, in tegenstelling tot de behoefte aan kantoren en winkelcentra.’