Digital twin

mierenhoop

Een digital twin, wie zou er niet een willen hebben? Een virtuele kopie van jezelf die de belastingaangifte en andere vervelende administratie moeiteloos afhandelt, zodat je meer tijd kunt besteden aan de interessantere kant van de business, zoals samenwerking met bedrijven en innovaties.

Het gebruik van digital twins voor supply chain management raakt dit jaar steeds meer in zwang, mede dankzij de corona-pandemie en de gevolgen voor supply chains. De digital twin is een virtuele, dynamische replica van een compleet supply chain-netwerk van fabrieken, warehouses, materiaalstromen en voorraadposities met al hun capaciteiten. In het verleden gebruikten bedrijven een simulatiemodel voor het doorrekenen van verschillende ontwerpen van een fabriek of een warehouse. Met de huidige, exponentieel toegenomen rekenkracht kan de digitale tweeling een complete complexe supply chain simuleren.

SKF, de Zweedse fabrikant van kogellagers met 94 fabrieken, werkt sinds 2016 aan een wereldwijd geïntegreerde planningssystematiek met een digital twin als basis. De planning verloopt volledig geautomatiseerd, zolang servicelevels en voorraadniveaus binnen de vooraf vastgestelde bandbreedtes blijven. Hiervoor krijgt de digital twin data uit verschillende IT-systemen van SKF en wordt daarom soms gekscherend niets meer dan een grote SQL-database genoemd.

Digital twin Medtronic

Bij Medtronic, de Amerikaanse producent van medische hulpmiddelen, is de digital twin gebaseerd op software voor supply chain-netwerkdesign. Deze brengt de complexe, gefragmenteerde supply chain van Medtronic met een decentrale organisatiestructuur virtueel bij elkaar. Met de digitale tweeling kan het bedrijf een leverbelofte afgeven, gebaseerd op de situatie in de volgende weken. De verschillende scenario’s berekenen voor Medtronic de impact op kosten, servicelevels en voorraadniveaus, wat leidt tot betere beslissingen.

Een digitale kopie van jezelf zou meer kunnen dan alleen simpele administratie. Met geavanceerde analytics en artificial intelligence kan de digital twin ook de toekomst in om verschillende mogelijkheden te onderzoeken en terugkomen met de door jou te nemen beste achtereenvolgende stappen. Maar daarvoor moet je twin wel jouw voorkeuren en bottlenecks op financieel, sociaal, technologisch, commercieel, logistiek en planningsgebied duidelijk maken.

Martijn Lofvers, Chief Trendwatcher Supply Chain Media
martijn.lofvers@supplychainmedia.nl