Digital twin voor toekomstbestendige productie

digital twin

Siemens heeft een real-time lokalisatiesysteem ontwikkeld voor het bewaren van afstand op de werkplek, essentieel ten tijde van de Covid-19-pandemie. Bedrijven kunnen risico’s voor werknemers simuleren en beheren en tegelijkertijd de productiviteit van de fabrieken verhogen.

Met het Simatic Real-Time Locating System (RTLS) van Siemens kunnen ondernemingen de onderlinge afstand tussen werknemers meten, bewaken en handhaven. De oplossing stelt ondernemingen in staat snel en efficiënt te controleren hoe werknemers met elkaar, met de productielijn en met de installatie omgaan.

Door de interactie van draagbare RTLS-transponders met infrastructurele apparatuur kan het verkeer van werknemers in alle duidelijk afgebakende gebieden worden gevolgd, met inachtneming van regelgeving voor gegevensbescherming. De additionele SieTrace-software van Siemens verwerkt de locatiegegevens van de transponders met behulp van een algoritme en bepaalt de onderlinge afstanden tussen werknemers.

Op het moment dat de onderlinge afstand kleiner wordt dan 1,5 meter, gaat via het e-link-display van de transponder een waarschuwings­signaal naar alle betrokkenen. Dit zorgt voor een juiste onderlinge afstand op het bedrijfsterrein. Bovendien kunnen in het geval van een risicoscenario de werknemers die mogelijk risico lopen snel en betrouwbaar worden geïdentificeerd. Daarnaast kunnen de real-time gegevens die de Simatic RTLS aanlevert, worden gecombineerd met een ‘digital twin’ van de echte productieomgeving.

Identificatie hotspots

Mocht een werknemer met Covid-19 worden besmet, dan kunnen ondernemingen nagaan welke werknemers onderling contact hebben gehad. Mogelijke hotspots voor gebieden met een hoog risico kunnen snel en eenvoudig worden geïdentificeerd.

De transparantie van verplaatsingsdata van de Simatic RTLS kan ook andere toepassingen in de onderneming ten goede komen. Dankzij de informatie op basis van positiegegevens voor de digitale tweeling beschikt het bedrijf over een uitgebreid overzicht van de materiaalstroom, bestelinformatie of mogelijke probleemgebieden voor de hele onderneming.