Digital twin biedt maakindustrie volop nieuwe perspectieven

digital twin

Digital twins kunnen de Nederlandse maakindustrie een flinke oppepper geven. Ze bieden inzicht in nieuwe productiemethoden en zorgen ervoor dat die sneller kunnen worden opgeleverd. Maar ook tijdens de operatie is een digitale kopie van een productielijn van grote waarde. Een digital twin kan een productieplan simuleren, productiefouten analyseren, de onderhoudsbehoefte voorspellen. Zelfs voor de circulaire economie is het een uitkomst.

‘Je hoort en leest de laatste tijd veel over digital twins, maar concrete voorbeelden van bedrijven die de technologie al toepassen, zie je niet zoveel. Toen ik hoorde dat het hier in Deventer bij Robotize al concreet wordt toegepast en dat er zelfs een proefopstelling staat van één van de toekomstige productielijnen die met een digital twin is opgebouwd, dacht ik: daar moeten we naartoe.’ Met deze woorden deed Jan-Willem Vos, innovatiemakelaar bij RTC Gelderland, de aftrap van een informatiebijeenkomst voor ondernemers in de regio Apeldoorn/Deventer/Zutphen over de mogelijkheden van digital twinning in de maakindustrie.

Bij de digital twin-technologie wordt een digitale replica van een product, proces of systeem gebouwd die real-time in contact staat met de fysieke versie. Met data die afkomstig zijn uit de werkelijkheid in combinatie met test- en planningsdata, kunnen bottlenecks worden geanalyseerd en scenario’s worden doorgerekend waardoor het betreffende product, proces of systeem continu wordt geoptimaliseerd. Er kan een digital twin worden gemaakt van een complete supply chain, inclusief toeleveranciers en transportstromen, maar ook van een individuele schakel zoals een magazijn. Bij dit laatste staan het Warehouse Management Systeem (WMS), magazijnsysteem, scanners en beveiligingscamera’s één op één in verbinding met de digital twin.

Bottlenecks detecteren

Ook op het gebied van manufacturing zijn er ongekende digital twin-mogelijkheden, stelt Sales Manager Erwin Hoeksma van Robotize, een system integrator die geautomatiseerde productiesystemen ontwikkelt. ‘Eén van de grote voordelen van een digital twin is dat we klanten al tijdens de ontwerpfase kunnen laten zien hoe hun processen er straks uit gaan zien. Als we ook nog een VR-bril aansluiten op de digital twin wordt het helemaal tastbaar voor mensen, dan lopen ze als het ware al door hun toekomstige productieruimte. Door verschillende vraagscenario’s en orderpatronen te simuleren, zien ze met eigen ogen waar de bottlenecks ontstaan als ze bijvoorbeeld als bedrijf gaan groeien.’ … … …

Verder lezen?

Martijn Derks

Het volledige artikel van 2 pagina’s is exclusief te lezen voor (digitale) abonnees. Heb je al een abonnement? Log dan hier in.
>>
https://www.supplychainmagazine.nl/magazines/

Nog geen abonnee en wel nieuwsgierig naar de rest van het artikel? Neem nu een abonnement!
>>
https://shop.supplychainmedia.eu/product/digitaal/