Derk Jan Buter: ‘Neuzen moeten dezelfde kant op’

Derk Jan Buter

Derk Jan Buter (49) is de nieuwe COO van Minkels/Legrand Netherlands. Buter, tot voor kort werkzaam als Operations Manager bij dit bedrijf, moet de huidige twee productiesites in de Benelux gaan samenvoegen. ‘Daarover heb ik de complete operationele verantwoordelijkheid.’ 

Je bent nu COO bij Minkels en Legrand?

‘Minkels is in 2012 gekocht door Legrand, een groothandel op het gebied van elektrotechnische componenten, dat groeit door het kopen van kerncompetenties. Sindsdien is Minkels onderdeel van het merkenportfolio van Legrand, een bedrijf met zo’n 37.000 medewerkers. Ondertussen werk ik al twee jaar voor Minkels, dus de functie is niet geheel nieuw voor mij. Het bedrijf – Minkels – waar ik operationeel al verantwoordelijk voor was, ga ik nu operationeel samenvoegen met het bedrijf in Boxtel. We hebben twee productiesites in de Benelux en uiteindelijk moet dit er één worden. Dat mag ik gaan verwezenlijken. Daarover heb ik de complete operationele verantwoordelijkheid. Zo ga ik onder andere over de investeringen in machines en bedrijfsplannen.’

Wat is je grootste uitdaging?

‘Omdat je bij zo’n groot bedrijf hoort, is het van belang dat de visie samen met de Franse collega’s van Legrand wordt besloten. De grootste uitdaging voor mij is het om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. Minkels en Legrand zijn allebei bedrijven die al heel lang bestaan. Om feitelijk voor iedereen hetzelfde punt op de horizon vast te leggen, is dan van belang.’

Wat is het plan daarvoor?

‘Dat is er nog niet helemaal. De komende weken gaan er eerst gesprekken plaatsvinden over wat het plan moet gaan worden en wat de inbreng van de verschillende sites wordt. Dat plan bepaalt ook de stip op de horizon. Eerst moet dat concreet worden voor ik de neuzen dezelfde kant op kan krijgen.’

Wat staat er verder op de agenda?

‘Het verder uitwerken van de synergie tussen de bedrijven is een belangrijk punt op mijn agenda. Verder ga ik me bezighouden met de initiële toekomstvisie van de fabriek in Boxtel. Daar staat ook een groot warehouse en daar komt de logistieke focus van het bedrijf op te liggen. Daarnaast zal in Veghel de grootste industriële tak van het bedrijf worden gerealiseerd.’