Defensie centraliseert onderhoud

Vier ereroffels kreeg ze, Jeanine Hennis-Plasschaert. De Minister van Defensie was op 3 juni 2013 op de Kromhout Kazerne in Utrecht voor de ceremoniële oprichting van het Materieel Logistiek Commando. ‘Onze mensen verdienen de beste spullen als zij op pad gaan. Dat zijn wij aan onze militairen verplicht’, zei Hennis-Plasschaert in haar toespraak. Met het centraliseren van onderhoud van alle landsystemen in het Materieel Logistiek Commando beoogt de Defensie materieel effectiever en efficiënter in te zetten.

Oprichting MatlogCo LandTot voor kort had bijna ieder bataljon een eigen herstelpeloton. ‘Iedere eenheid had als het ware een eigen garage, met eigen monteurs en eigen gereedschap’, legde Hennis-Plasschaert uit. Ze denkt daarbij bijvoorbeeld aan genisten die een route mijnenvrij maken of specialisten die inlichtingen verzamelen met geavanceerde radioapparatuur. ‘Samen met technisch specialisten houden zij onze missies draaiende.’

Nederlandse militairen gaan echter steeds vaker in verschillende samenstellingen op pad, niet meer uitsluitend met hun eigen bataljon. Bij die modulaire manier van optreden past ook een defensiebrede hersteleenheid en om die reden is het onderhoud nu samengevoegd. ‘Niet alleen omdat het efficiënt is, maar ook omdat het effectief is’, vindt Hennis-Plasschaert.

Uitbesteding

Afhankelijk van de missie of oefening kaOprichting MatlogCo Landn de Krijgsmacht vanaf nu direct een module van specialisten samenstellen die meegaan op missie. Het gaat hierbij om missies van alle Krijgsmachtdelen. Door de centralisatie is in één opslag zichtbaar welke reserveonderdelen beschikbaar zijn en kunnen uitbestedingsbeslissingen beter worden gemaakt. Hennis-Plasschaert: ‘Andere partijen worden betrokken als daarmee de prestaties verbeteren en/of de kosten dalen.’ Bovendien wordt het algemene kennisniveau verhoogd door het samenbrengen en delen van kennis.

Oprichting MatlogCo LandVolgens Hennis-Plasschaert betekent dit nog meer aansluiting zoeken bij de mogelijkheden die de Nederlandse defensie-industrie en kennisinstituten te bieden hebben. Ze benadrukte dat dit geen bedreiging is. ‘Integendeel. Als wij samen kunnen zorgen voor de beste oplossingen voor de beste prijs, dan dienen wij niet alleen een eigen belang, maar ook een hoger belang. Dan zorgen wij als Defensie, samen met het bedrijfsleven en de kennisinstituten, voor de veiligheid van onze militairen, máár ook voor de veiligheid, stabiliteit en innovatie die Nederland zo hard nodig heeft.’

Beschikbaarheid

Oprichting MatlogCo LandHennis-Plasschaert vindt het zogeheten Land Maintenance Initiative dat vorig jaar van start ging een mooi voorbeeld. Het Land Maintenance Initiative is een platform waarmee informatie continu en vooral proactief (in plaats van reactief) kan worden gedeeld. De Krijgsmacht kan hiermee bijvoorbeeld de beschikbaarheid van Fennek-verkenningsvoertuigen en Scania-vrachtwagens verhogen.

‘Samen het materieel zo effectief en efficiënt mogelijk inzetten, tegen acceptabele kosten. Zo kunnen we de beschikbaarheid van capaciteiten verhogen én blijft de inzetbaarheid van de Krijgsmacht gegarandeerd’, aldus Hennis-Plasschaert.

Het nieuwe Materieellogistiek Commando Land staat onder leiding van Kolonel Hans Damen, die onlangs werd uitgeroepen tot Beste Ambtenaar van 2013. Het Defensiebedrijf Grondgebonden Systemen, de eenheid waar hij hiervoor leiding aan gaf, is opgeheven.