De perfecte pass: S&OP op het speelveld

Nederland kent zestien miljoen voetbalcoaches, luidt een overbekende uitdrukking. Het gebruiken van voetbal als metafoor voor het werk van een manager zou heel afgezaagd kunnen uitpakken. Gelukkig is ‘De perfecte pass’ door Ed Weenk  een verademing die gemakkelijk leest en tegelijkertijd veel diepgang biedt.

Oranje 1988

Voor de voetbal trainer telt de voorbereiding van het seizoen, de voorbereiding van de volgende wedstrijd, de wedstrijd zelf en de analyse achteraf. In het bedrijfsleven zijn de fasen voor de manager vergelijkbaar. Weenk heeft totaal niet de pretentie om de metafoor van de voetbaltrainer eindeloos door te trekken. De lezer moet zelf de succesvolle tactiek van one-touch pass door Oranje in 1988 vergelijken met de gelijknamig kwaliteitstheorie in productie.

Maar de analogie met voetbal biedt wel de perfecte kapstok over de rol van managers in het bedrijf te illustreren. Weenk is namelijk een man uit de praktijk van Operations, logistiek en supply chain en werkt als managementconsultant en parttime docent aan de EADA-businessschool in Barcelona. Zijn boek staat dan ook vol met prikkelende vragen die dienen als een praktische reflectie. Wat is mijn belofte aan de klant? Waar moet ik bijzonder goed in zijn om deze belofte consistent, dag in dag uit waar te maken?

Sales & Operations Planning

Met een heldere uitleg over de Value Proposition van een bedrijf komt Weenk heel logisch op het proces van Sales & Operations Planning. Het fundamentele doel van S&OP is een gestructureerd communicatie- en besluitvormingsproces tot stand brengen om supply en demand zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen. Volgens Weenk is S&OP niet zozeer een kwestie van technologie en ‘magische’ tools, maar gaat het voornamelijk over mensen uit verschillende verantwoordelijkheidsgebieden bij elkaar brengen en belangen op elkaar af te stemmen. Dit is ook het doel van de voetbaltrainer bij het samenstellen van een elftal en het bepalen van de spelstijl.

Terecht maakt Weenk een uitstapje naar het cruciale onderwerp van beloningen en bonussen, zowel in het bedrijfsleven belangrijk als in de voetballerij. De handige vragenlijst in de bijlagen vormen een perfecte afsluiting van dit handzame boekje over S&OP.

‘De perfecte pass. Wat de manager kan leren van de voetbaltrainer’ (2012), door Ed Weenk. Uitgeverij Kluwer, 155 blz., € 24,50

Oordeel: ****