De opstelling van Oranje volgens Supply Chain Magazine

In de voorbereiding van de EK Voetbal 2012 in Polen en de Oekraïne staan de Nederlandse media vol met mogelijke opstellingen voor het Nederlands elftal. Als trendwatcher kan Supply Chain Magazine uiteraard niet achterblijven en geeft daarom hier de eigen visie op de beste veldopstelling voor het Nederlandse bedrijfsleven. We gaan in principe uit van de aloude 4-3-3 opstelling.

De voorhoede

Uiteraard staat Verkoop in de spits. Deze moet scoren bij de klant. Marketing heeft de positie linksvoor. Deze creatieve linksbenige dribbelaar geeft goede voorzetten naar de spits, maar kan ook zelf scoren.
Klantenservice op de plek rechtsvoor zit ook dicht op de klant en kan met feedback van klanten de spits laten scoren. In het huidige tijdperk kan de goed getrainde Klantenservice ook zelf steeds beter scoren met mooie bewegingen zoals Up-selling of Cross-selling.

Het middenveld

Supply Chain heeft de centrale positie op het middenveld. Als spelverdeler heeft deze het totaaloverzicht en bewaakt de speelstijl Sales & Operations Planning, een bedrijfsvariant van totaalvoetbal. Supply Chain speelt iets met de punt naar voren ten opzichte van de flanken; deze heeft naast de defensieve functie van kostenbesparing steeds meer de rol van waardecreatie door nieuwe verkoopgebieden en -kanalen mogelijk te maken.
Op de positie linksmidden staat Logistiek. Bij productiebedrijven komt Operations hiervoor in het veld en neemt Supply Chain de logistieke taken over. Inkoop heeft als rechtsmidden een strakke rol: bij de aanschaf van commodities een defensieve houding aannemen door op prijs te kopen en bij strategische producten en projecten op waarde inkopen. Ook Inkoop krijgt steeds meer als taak meer op doel gericht te zijn om waarde toe te voegen voor de klant.

De achterhoede

De positie van voorstopper neemt Algemene Zaken op zich, soms Facilities genoemd. Deze zorgt dat alle huishoudelijke zaken op orde zijn, een duidelijk verdedigende rol. Finance heeft de belangrijke functie van laatste man met als taak de geldstromen te managen. Finance ontpopt zich echter de laatste tijd veel meer tot libero: wanneer de bedrijfsfinanciering is geregeld, gaat hij vaak naar voren richt doel voor de juiste verdeling van het werkkapitaal over de medespelers op het middenveld en in de voorhoede. (Lees mijn blog hierover.)
IT is een typische linksback functie. Deze creatieve linksbenige speler zorgt ervoor dat alle IT-systemen aan elkaar zijn geknoopt. Voor het ondersteunen van bedrijfsprocessen speelt deze speler nauw samen met Logistiek of Operations en Supply Chain.
HR heeft als rechtsachter de taak om enerzijds strak de zone van personeelszaken af te dekken. Anderzijds moet HR steeds offensiever worden om het bedrijf goed op de kaart te zetten en social media gebruiken om talenten aan te trekken. Deze functie moet dus af en toe ook naar voren om in contact te blijven met medespelers.
Op doel staat natuurlijk Juridisch. Deze zorgt dat het bedrijf compliant is en geen juridisch tegendoelpunten krijgt.

De wissels op de bank

Afhankelijk waar het team speelt moet de opstelling worden aangepast. Wanneer een bedrijf meer aanvallend willen spelen, dan brengt het Business Development in het veld en haalt Facilities er uit.
In hightech is R&D een belangrijke creatieve speler, die op linksmidden moet. Dit betekent dat Operations naar de plek van voorstopper schuift en Facilities eruit wordt gehaald.
Bij een goed team zoals Oranje zitten op de reservebank een voldoende aantal goede High Potentials. De spelers in het veld weten hiermee dat ze moeten presteren, want anders worden ze gewisseld door gretige HiPo’s. Vaak zet de coach deze in tegen het einde van de wedstrijd of iets te forceren of om de ze ervaring te laten opdoen. Ook bij blessures zijn invallers nodig.

Strategie en einddoel

Het belangrijkste van de bedrijfsopstelling is dat alle spelers de strategie kennen en hun eigen en elkaars rol daarin. Goede spelers kunnen af en toe ook de positie van een ander overnemen. Veelzijdige spelers kunnen op verschillende plaatsen in het veld worden ingezet.
Het omschakelen van een elftal is ook cruciaal binnen een wedstrijd en tussen wedstrijd. Wanneer de concurrentie zeer hevig is, dan kan een bedrijf genoodzaakt zijn de Italiaanse speelstijl Catenaccio te spelen om kosten te drukken door minder aanvallers, die allemaal werkkapitaal nodig hebben, in te zetten.

Hopelijk heeft de coach van het Nederlands elftal een duidelijke strategie voor ogen en kent het volledige spelersteam deze ook en hun specifieke rol. Omdat voorbereiding cruciaal is, hebben de spelers ook flink geoefend in het nemen van penalty’s.

ir. Martijn Lofvers, voetbal/bedrijfsanalist Supply Chain Magazine
martijn.lofvers@supplychainmedia.nl

> Download hier de voetbalopstelling voor Oranje (PDF)