De kunst van supply chain managers

verdozing

In alle tijden van de economie zijn mensen die hun vak echt verstaan schaars. Ik bedoel dan niet mensen die een functie uitoefenen,  maar mensen die in staat zijn van hun beroep een kunst te maken en die elkaar inspireren om hogere doelen te bereiken. Dat geldt ook voor de mensen die werkzaam zijn in de supply chain.

Kunstenaars, waarvan het resultaat verloren gaat of onzichtbaar blijft door de drukte van de dag en de hectiek in een bedrijf en waarvan de mensheid achteraf – als ze er niet meer zijn – pas gaat waarderen wat ze voor geweldige kunsten ze hebben bedreven. Het is helaas niet altijd zichtbaar welke mooie dingen het vak van supply chain management voor elkaar krijgt. Daarbij geldt ook nog steeds dat de beroepsgroep nog steeds vaak vecht tegen het Calimero-effect. Maar supply chain management is een echt bijzonder vak, waar serieuze resultaten in worden bereikt. Er zijn zelfs enkele artiesten bij, die zulke mooie resultaten bereiken dat ze het niveau van ware kunst wel bereiken.

Afgelopen week heb ik weer zo’n mooi voorbeeld gehoord. Twintig procent voorraadreductie in een omgeving  waar enkele Don Quichottes reeds het gevecht met de windmolens aangingen. Met de nodige subtiliteit rolde het bedrijf in drie fases een plan uit. Na toepassing van wiskundige algoritmes in de eerste fase, werd in de tweede fase eenheid in het IT-landschap gecreëerd en nu volgt in de derde fase het aanpassen van de organisatie. Een geweldig mooi drieluik om aan de muur te hangen.

Symbiose

De juiste balans vinden in het vooruitkijken (planning en forecasting), het analyseren (business intelligence), het managen (operations), het overtuigen (strategie) en al deze elementen samensmeden tot een symbiose die leidt tot overvloedige flows van goederen, zinnenprikkelende uitwisseling van kennis en overvloed van pecunia, zou toch iets waar zelfs Leonardo Da Vinci door geprikkeld zou raken als hij er nog zou zijn geweest. Ook zo’n vrijdenkende geest met een passie voor zijn vak.

We zouden Leonardo’s voorbeeld moeten volgen en ook lid moeten worden van een vakgilde. Immers, een groep staat sterker dan een individu heb ik onlangs geleerd. Dat deden ze namelijk al bij het jagen in de prehistorie. Een groep van supply chain vakmensen, vrijmetselaars, die ondergronds gaan samenwerken. Mensen die een broeder- en zusterschap vormen van internationaal verbreide en regionaal gestructureerde groepen; die streven naar geestelijke en morele verheffing van de supply chain en naar onderlinge waardering; die wederzijdse hulp aanvaarden en de trots uitstralen die het vak verdient.

René Geujen
Sales and Business Development Manager bij Slimstock