De dagelijkse tienkamp van supply chain managers (II)

Vanwege de diversiteit in uitdagingen die hun baan met zich meebrengt, moeten supply chain managers veelzijdige mensen zijn met een breed scala aan kennis en vaardigheden; kameleontisch haast. Een beetje zoals de tienkampers in de atletiek moeten ze goed kunnen presteren in veel verschillende disciplines.

Het is niet per se nodig om de beste te zijn in elke sport, maar wel goed genoeg om een goede kans te hebben om de algehele nummer 1 in het toernooi te worden. Geïnspireerd door het concept van de ‘T-vormige supply chain manager’, zoals die al is uiteengezet in diverse publicaties en verder ontwikkeld door Inspired-Search, zal ik in een korte serie blogs de belangrijkste aspecten van deze bijzondere ‘Dagelijkse Decathlon’ van de supply chain manager in de 21e eeuw aan de orde stellen, evenals een aantal van de belangrijkste gevolgen voor het bedrijf hiervan. Hier komt het tweede deel!

Decathlon – Spel 3: Rush Hour

Rush-HourIn het bordspel Rush Hour draait het om logische progressie, probleemoplossend vermogen en vaardigheden voor sequentieel denken als basis voor het scheppen van orde en het vinden van oplossingen in een schijnbaar hopeloze situatie. Het doel is om je auto uit een volle parking te krijgen en de winnaar is degene die dit in het kleinste aantal bewegingen voor elkaar krijgt.

25.000 klantadressen in meer dan vijftig landen en twee business units om te dienen, Meer dan duizend producten in portefeuille en elk jaar weer meer, acht productielocaties over de hele wereld, tussen twee en vijftien partners voor elke transportmodus en nog eens drie andere voor warehousing. De verwachting zoals die door het topmanagement is uitgesproken is om de serviceprestaties nog verder te verhogen, maar wel tegen lagere operationele kosten. En wel ‘groen’, natuurlijk. Overal.

Het is overduidelijk dat een supply chain manager in staat moet zijn om duidelijkheid te scheppen in complexe situaties, bedreven moet zijn in het definiëren van problemen, het structureren van alternatieve oplossingen, het opzetten van een overkoepelende programmastructuur en het managen van individuele projecten. Op middellange en lange termijn strategisch en tactisch kunnen denken, uitgevoerd via operationele beslissingen in een logische volgorde. Dit begint met de holistische visie die we al hebben gezien, maar ook de vaardigheid om logica aan te brengen binnen die visie, om doelgedreven, duidelijke en – voor zover mogelijk – eenvoudige doelstellingen te bepalen. SCM is een complex vakgebied en daarom is het vrij gemakkelijk om te verzanden in de (verkeerde) details.

Kom niet vast te zitten op de parkeerplaats!

Decathlon – Spel 4: Power Pit-Stop Project

Pit Stop GameIn het spel Power Pit-Stop Project moet een aantal technische experts onder sterke tijdsdruk worden geraadpleegd en een solide plan worden opgeleverd om een technisch hoogwaardige machine te repareren, die door een onbekend probleem (mechanisch, electrisch, hydraulisch) niet meer functioneert. Het plan moet niet alleen de reparatie zelf afdekken, maar ook de tijdige voorziening van de benodigde resources, zoals materialen en/of gekwalificeerde staf. De winnaar is degene die het meest overtuigende en haalbare plan binnen de beschikbare korte tijd oplevert.

In de kern genomen, houdt Supply Chain zich bezig met een heleboel functionele of technische onderwerpen (produktie, transport & opslag, voorraad optimalisatie), en het is duidelijk dat supply chain managers moeten beschikken over goede analytische vaardigheden en een goed technisch inzicht in de complexe ‘machine’ die een supply chain is, evenals de benodigde projectmanagementvaardigheden om de dingen gedaan te krijgen.

Ze moeten dit niet alleen op hoog strategisch niveau kunnen, zoals al eerder aan een stresstest onderworpen is, maar ze moeten ook goed kunnen omgaan met onvoorziene operationele problemen en in staat zijn om voorstellen en suggesties van de technische experts waarmee ze werken op waarde te schatten: supply chain engineers, specialisten van IT, productie, maintenance, et cetera en al deze informatie bij elkaar brengen en omzetten in een coherent en haalbaar plan voor uitvoering.

Het is geen geheim, Mr. Murphy bestaat echt en hij slaat meestal op de slechtste momenten toe: een systeemcrash, een brand in het magazijn: ze zullen naar alle waarschijnlijkheid plaatsvinden in de kritieke fase van een implementatie en niet zozeer in de rustige momenten in het jaar. Maar als zoiets gebeurt, moet de supply chain manager weten hoe en waar de problemen te identificeren zonder tijd te verliezen om vervolgens met het team te bepalen welke acties gedaan moeten worden.

Go, go, go, geen tijd te verliezen!

Ed Weenk is eigenaar van QuSL, Supply Chain Consulting en Training & Education, en hoogleraar Logistics & Supply Chain Management bij EADA Business School in Barcelona, Spanje.
Reacties: ed.weenk@QuSL.com

Wordt vervolgd

We hebben zojuist het tweede keerpunt bereikt en we hebben weer enkele verfrissende sponzen en wat koud water overhandigd gekregen. In de volgende blog-post zal ik doorgaan met mijn dagelijkse tienkamp van supply chain managers. Binnenkort hier te vinden.