De belofte van blockchain

blockchain

De belofte van blockchain is groot. Inzet van deze technologie leidt tot transparantere, efficiëntere en snellere supply chains, die mogelijk ook eerlijker en duurzamer zijn. Niet vreemd dus dat iedereen praat over blockchain. Maar de technologie is nog jong en kent vele uitdagingen. Hoe kunnen bedrijven het beste starten met blockchain?

Door Marcel te Lindert

Bij overzees transport is de bill of lading een cruciaal document. Met dit document verplicht de vervoerder zich tegenover de verlader om de container te vervoeren naar de afgesproken bestemming. Voor de ontvangende partij vormt diezelfde bill of lading de vrijbrief om de goederen daar in ontvangst te nemen, mits hij het document kan laten zien.

Ondanks pogingen om de bill of lading te digitaliseren, blijft de papieren versie in veel gevallen een belangrijke rol spelen. Het gebeurt regelmatig dat goederen al in Rotterdam zijn gearriveerd, maar dat de ontvangende partij er pas over kan beschikken als hij per post of koerier de bill of lading heeft ontvangen. Blockchain belooft hierin verandering te brengen. Omdat alle transacties op veilige en betrouwbare wijze in een blockchain worden geregistreerd, is een separate papierstroom niet meer nodig.

Stromen synchroniseren

CargoLedger is één van de start-ups die blockchain-technologie wil inzetten om het internationaal transport van goederen sneller, eenvoudiger en efficiënter te maken. ‘Behalve een goederenstroom is ook sprake van een informatiestroom en een financiële stroom. Blockchain biedt de mogelijkheid om die drie stromen synchroon te laten verlopen. Dat leidt tot meer transparantie, meer vertrouwen en minder risico’s’, stelt Hjalmar van der Schaaf, medeoprichter van CargoLedger. ‘Nu is papier nog een belangrijke informatiedrager. Dat betekent handmatig invoeren en controleren van data. Dat leidt tot fouten en vertragingen in de supply chain.’

CargoLedger bouwt applicaties in blockchain. Van der Schaaf onderscheidt in hoofdlijnen drie toepassingen: proof of origin, proof of delivery en payment on delivery. De inzet van blockchain maakt het mogelijk om onomstotelijk de herkomst van goederen vast te stellen. Als diezelfde blockchain vervolgens automatisch een bewijs van aflevering genereert, kan ook automatisch een betaling worden opgestart. ‘Nu zet iedereen alle data in zijn eigen systemen, die niet of nauwelijks met elkaar communiceren. Door al die data in een blockchain te zetten, zijn de data uit de bron direct beschikbaar voor alle relevante partijen. Neem als voorbeeld de papieren CMR. Het duurt nu vaak een paar dagen voordat die chauffeur weer op kantoor is en de vrachtbrief kan afgeven. Door dat proces te digitaliseren, kan de vrachtbrief meteen worden doorgestuurd, real-time worden verwerkt en het betalingsproces worden opgestart.’

… … …

Meer lezen?

Lees nu het complete artikel op iPad- of Android-tablet >>

of

neem een print-abonnement >>

Dit artikel is eerder gepubliceerd in Supply Chain Magazine 4 – 2018.