DB Schenker test toepassing exoskeletten

exoskeletten

DB Schenker heeft op verschillende logistieke locaties intensief het gebruik van exoskeletten getest. En met succes, aldus de logistiek dienstverlener. Met de uitwendige skeletten probeert DB Schenker zijn magazijnmedewerkers te ontlasten bij fysiek zware taken.

De exoskeletten zijn elektromechanische ondersteuningsstructuren die op het lichaam worden gedragen. Ze zijn ontworpen om de magazijnmedewerkers te ondersteunen tijdens hef- en draaibewegingen van het lichaam. Hierdoor worden met name de lendenwervels en de rugspieren beschermd. De belasting van deze lichaamsdelen is namelijk vaak de oorzaak van ziekte en arbeidsongeschiktheid.

‘’Onze medewerkers zijn ons belangrijkste en waardevolste kapitaal. Ik ben dan ook blij dat we weer een belangrijke stap zetten in de richting van betere en vooral gezondere werkomstandigheden voor onze medewerkers’’, zegt Thomas Schulz, chief human resources officer bij Schenker. ‘’Dit brengt ons dichter bij onze strategische doelstelling om als innovatieve en toonaangevende logistiek dienstverlener de voorkeurswerkgever te zijn.’’

Orderpicken, sorteren en stapelen met exoskeletten

De focus van het project lag op het orderpicken en het op gewicht sorteren en stapelen van pakketten tot 15 kilo. Met een exoskelet uitgeruste medewerkers haalden de pakketten uit de stellingen en plaatsten ze op pallets. De skeletten ondersteunden daarbij de bewegingspatronen. Ook een twintigtal promovendi van diverse faculteiten van de universiteit van Dortmund namen deel aan de praktijktest voor het exoskelet.

Gerald Mueller, hoofd proces- en efficiëntiemanagement bij Schenker Deutschland AG, noemt de feedback van medewerkers en studenten ‘zeer positief’. ‘’Het bevestigde eens te meer dat het langdurig gebruik, in combinatie met ergonomisch optimale logistieke processen, de gezondheid van de medewerkers kan verbeteren.’’ De komende maanden wordt de test tot in detail geanalyseerd en besloten of de exoskeletten daadwerkelijk zullen worden ingezet.

Medewerkers nog steeds onmisbaar

Overigens meldt DB Schenker ook dat zelfs in sterk geautomatiseerde magazijnen medewerkers nog steeds onmisbaar zijn voor tal van activiteiten, bijvoorbeeld het uit een verpakking tillen van producten. Terwijl algemene hijswerkzaamheden worden uitgevoerd door machines als vorkheftrucks of robots, is dit tillen nog steeds te complex voor de besturingstechniek van de machines. Een exoskelet combineert hier de kracht van de machine met de competentie van de menselijke motor en biedt volgens het bedrijf zo de perfecte oplossing.