Datang: volledig verticaal geïntegreerde sokkenketen

Datang is in de afgelopen twintig jaar getransformeerd tot een van de grootste textielproductiecentra ter wereld. Het stadje aan de oostkust van China heeft zich ontwikkeld tot de sokkenhoofdstad van de wereld. Sterker nog, het is een volledig verticaal geïntegreerde sokkenketen. Dat is te lezen in FD Outlook van september 2012.

Elk jaar worden in Datang ongeveer tien miljard paar sokken geproduceerd. De export levert elk jaar honderden miljoenen dollars op. In Datang werken overal mensen in de sokkenbranche, of het nu gaat om de bouw van sokkenmachines, productie of handel van textiel, de productie van garenspinmachines, de distributie of de productie.

Naast bijna 2.500 grote en kleine sokkenproducenten telt Datang volgens gegevens van de Wereldbank 550 grondstoffenbedrijven, 400 grondstofhandelaren, 653 sokkenhandelaren, vijf verf- en inktfabrieken, ruim 300 verpakkingsbedrijven en 1.500 sokkenwinkels.

Veel fabrieken zijn failliet gegaan toen eind 2008 de wereldwijde financiële crisis tot een abrupte daling van de wereldhandel leidde. Maar het stadje wist zich te herstellen en is intussen op een kruispunt beland. Oplopende loon- en grondstoffenkosten, gecombineerd met wegvallende exportorders uit Europa zetten de toch al flinterdunne marges van de lokale producenten onder druk.

Door automatisering denkt Donny Chen, directeur van New Hongda Socks, de concurrentiepositie nog jaren te kunnen behouden. Waar tien jaar geleden nog vijf productiemedewerkers nodig waren voor de bediening van tien machines, zijn er nu nog maar twee nodig voor twaalf machines.  ‘We hebben de schaalgrootte en de distributie. Onze positie kan niet zo snel worden overgenomen door andere regio’s in China of elders in de wereld.’