Data uitwisselen in de keten blijft achter in de maakindustrie

maakindustrie

Het gaat nog niet zo hard met de uitwisseling van data in de keten van de maakindustrie. De toepassing van het Smart Connected Supplier Network (SCSN) is nog sterk in ontwikkeling. Het Enterprise Resource Planning (ERP)-systeem blijkt een sterk bepalende factor in de keuze van een passende provider. Ook zijn er duidelijke verschillen in de door de providers aangeboden diensten, soorten berichten en gehanteerde kostenstructuur. Wel groeit het aantal bedrijven dat zich aansluit bij het SCSN-platform gestaag. De markt voor berichtenproviders wordt daardoor steeds groter.

Bovenstaande gegevens komen naar voren uit een marktverkenning naar providers van geautomatiseerd berichtenverkeer die IPL Advies voor Draline, Brans Metaalbewerking en Geton Roestvrijstaalindustrie uitvoerde. De marktverkenning had tot doel inzicht te krijgen in de praktische toepasbaarheid voor de genoemde bedrijven en om uit te laten zoeken hoe bereikbaar SCSN voor het mkb is. Bedrijven die willen aansluiten op SCSN kunnen het rapport gebruiken om zich op de markt te oriënteren en om te bepalen welke providers het best bij hen passen.

Lagere kosten, minder fouten

Geautomatiseerde berichten naar klant en leverancier dragen bij aan efficiëntere digitalisering en snellere productieprocessen, lagere kosten en minder fouten. SCSN biedt een datastandaard voor het uitwisselen van berichten binnen de supply chain van de maakindustrie om berichtenverkeer tussen klanten en toeleveranciers te automatiseren. Om effectief en foutloos te kunnen werken, bestaat bij veel ondernemers de behoefte aan vergaande automatisering van deze communicatie. Ondernemers vragen zich echter af waar ze bij het gebruik van SCSN rekening mee moeten houden en of de investering zich zal terugverdienen.

Herhaling marktverkenning

De initiatiefnemers voor de marktverkenning werden inhoudelijk ondersteund door TNO en Metaalunie/Teqnow, beide lid van het Data Value Centre voor Smart Industrie. Metaalunie neemt nu als partner van het Data Value Centre het voortouw om deze marktverkenning de komende tijd met enige regelmaat te herhalen. De volgende marktverkenning staat gepland voor begin 2022. De resultaten worden vermoedelijk via een vergelijkingstool beschikbaar gesteld op de website van Teqnow, een initiatief van Metaalunie gericht op technologie en innovatie. Het huidige rapport is aan te vragen via info@teqnow.nl.