Dagelijkse tienkamp van supply chain managers (V)

Vanwege de diversiteit in uitdagingen die hun baan met zich meebrengt, moeten supply chain managers veelzijdige mensen zijn met een breed scala aan kennis en vaardigheden; kameleontisch haast. Een beetje zoals de tienkampers in de atletiek moeten ze goed kunnen presteren in veel verschillende disciplines.

Het is niet per se nodig om de beste te zijn in elke sport, maar wel goed genoeg om een goede kans te hebben om de algehele nummer 1 in het toernooi te worden. Geïnspireerd door het concept van de ‘T-vormige supply chain manager’, zoals die al is uiteengezet in diverse publicaties en verder ontwikkeld door Inspired-Search, zal ik in een korte serie blogs de belangrijkste aspecten van deze bijzondere ‘Dagelijkse Decathlon’ van de supply chain manager in de 21e eeuw aan de orde stellen, evenals een aantal van de belangrijkste gevolgen voor het bedrijf hiervan. De finish is in zicht, hier is etappe 5!

Decathlon – Spel 9: Wie ben je?

Wie ben ikHet spel ‘Wie ben je’ is variatie op het klassieke ‘Wie ben ik?’ waarin deelnemers een kaart met de naam van een beroemd persoon op hun voorhoofd dragen en door middel van het stellen van specifieke vragen moeten uitvinden welke persoon zij vertegenwoordigen. In deze nieuwe versie moeten deelnemers het publiek goed observeren en ze specifieke vragen stellen met als doel uit de vinden welke personen het beste team van vijf zouden vormen. De winnaar is degene die in staat is het best gebalanceerde team samen te stellen en ze snel effectief samen te laten werken.

Supply chain management is niet alleen maar complex vanuit conceptueel, technisch of politiek oogpunt, maar is het ook nog eens enorm intensief met mensen omgaan. De kans is erg groot dat het stressvol zal zijn in de zin van omgaan met veel dagelijkse operationele brandjes die geblust moeten worden tussen de eigen functionele afdelingen, leveranciers en klanten.

Murphy is al eens langs geweest tijdens deze tienkamp, nu is hij er weer. Goede supply chain managers zijn in staat het juiste team bij elkaar te brengen en een positieve atmosfeer te creëren, waarin de kans groter is dat de mensen de hoge druk waar ze continu aan blootgesteld staan goed kunnen weerstaan.

Voor supply chain managers betekent dit dat ze een goed ontwikkeld gevoel voor mensen moeten hebben, over interculturele vaardigheden moeten beschikken in het geval van multinationale omgevingen, aandacht dienen te hebben voor zowel de inhoud (wat de boodschap is) als de vorm (hoe de boodschap over te brengen). Natuurlijk, niet alle projecten vereisen zang in koor met het team rond het kampvuur of het delen van een outdoor sauna midden in de ijskou, maar de doorgewinterde supply chain manager weet wanneer deze troef uit te spelen en wanneer dit type activiteiten een goede investering zijn.

Decathlon – Spel 10, Finale: Mega Marathon

Mega MarathonMega Marathon is de klassieker in zijn originele vorm, in de ware geest van Pheidippides: ren de volle 42,195 kilometer in de kortst mogelijke tijd. De winnaar is degene die … tja, als eerste aankomt.

Uiteraard, er moest ook een traditioneel element in de dagelijkse tienkamp van de supply chain manager zitten: de Marathon. Hét klassieke onderdeel dat van alle tijden is en de grote aandachtstrekker van welk atletiek-evenement dan ook. Dit onderdeel gaat over doorzettingsvermogen, over nooit opgeven.

Normaal gesproken is dit  gelukkig voor de meeste succesvolle supply chain managers niet zo’n groot punt: ze vinden het eindpunt, de finishlijn waarnaar ze op weg zijn gewoon erg leuk en ze kijken uit naar dat geweldige gevoel van het kruisen van de lijn; het moment waarop ze met voldoening kunnen terugkijken op een goed gelopen koers.

Maar misschien nog wel belangrijker, ze hebben doorgaans niet alleen maar veel plezier in het kruisen van de finish, maar genieten ook volop van de hele route om er te komen.

Het gaat niet alleen om de bestemming maar evenzeer om de reis er naartoe!

Maar voor nu, laten we een korte maar welverdiende pauze nemen om wat te ontspannen en terug te denken aan die geweldige Tienkamp van vandaag:

1. SimCity – holistisch denken, big picture, perspectief

2. Mighty Materials Monopoly – business sense, financiële expertise

3. Rush Hour – logisch denken, probleem oplossend vermogen

4. Power Pit-Stop Project – analyse, technische skills, project management

5. World of Warcraft – onderhandeling, stress- & onzekerheid-bestendig

6. High-hope Tightrope – gevoel voor trade-off’s, balanceren van doelen

7. Dragons’ Den – elevator pitching, verbaliseren en visualiseren

8. Diplomacy – allianties sluiten, “politieke” vaardigheden

9. Who are you? – gevoel voor mensen, ambience creëren

10. Mega Marathon– doorzettingsvermogen, plezier in de rit zelf

Wordt vervolgd

We hebben de finish gehaald! In de volgende blog-post, de laatste in deze korte serie over de dagelijkse tienkamp van de supply chain manager komen enkele van de belangrijkste implicaties van de Tienkamp voor het bedrijf aan bod. Binnenkort hier te vinden.

Ed Weenk is eigenaar van QuSL, Supply Chain Consulting en Training & Education, en senior associate professor Logistics & Supply Chain Management bij EADA Business School in Barcelona, Spanje.
Reacties: ed.weenk@QuSL.com