DAF Trucks schroeft productie terug

DAF

DAF Trucks schroeft om economische redenen voor het eerst sinds januari 2016 haar productie terug. De bouw van twee types trucks – de middelzware CF en de zware XF – wordt met ingang van 29 april verlaagd van 254 naar 240 voertuigen per dag.

De maatregel wordt genomen omdat de huidige economische onzekerheid in Europa de vraag tempert. Het verlagen van de productie zal in Nederland slechts minimale aanpassingen tot gevolg hebben. In Eindhoven worden straks dagelijks vier trucks minder gebouwd: 212 in plaats van 216. Bij Leyland in Groot-Brittannië wordt de productie verlaagd van 38 naar 28 voertuigen per dag.

De productieverlaging is des te opvallender omdat DAF de fabricage vorig jaar juist tot zeven keer toe opschroefde. De sterke economische groei en de introductie van nieuwe, zuinigere modellen resulteerden vorig jaar in een recordproductie van 254 trucks per dag. Deze nieuwe trucks hebben een lager brandstofverbruik en wegen 100 kilo minder, maar hebben wel 100 kilo extra laadvermogen.

2018 recordjaar voor DAF

Overigens is een productie van 240 voertuigen per dag nog steeds een flink aantal. Dit ligt ook maar enkele trucks lager dan het oude productierecord van 245 voertuigen van september 2008, kort voor het uitbreken van de economische crisis. In het crisisjaar 2009 produceerde DAF maar zo’n honderd trucks per jaar. Het jaar 2018 was daarentegen een recordjaar voor de truckfabrikant.

Bron: FD