Cyberrisico’s topprioriteit voor bedrijven

cyberrisico's

In de nasleep van een aantal grote datalekken en privacy-schandalen, fikse IT-storingen en de invoering van AVG-GDPR zijn cyberrisico’s vandaag de dag een topprioriteit voor bedrijven. En dat is voor het eerst. Volgens de Allianz Risk Barometer 2019 worden cyberincidenten (37% van de respondenten) samen met bedrijfsschade (inclusief supply chain-onderbrekingen, 37%) wereldwijd als de belangrijkste bedrijfsrisico’s gezien.

De Risk Barometer 2019 van Alliance Global Corporate & Specialty (AGCS) is het achtste opeenvolgende onderzoek naar bedrijfsrisico’s, gehouden onder bijna 2500 risk professionals uit 86 landen. Duidelijk wordt dat zich steeds meer verschillende en complexere bedrijfsschades aandienen, met stijgende kosten. Cyberincidenten zijn daarbij momenteel een grotere zorg dan branden/explosies en natuurrampen.

In de Risk Barometer zijn klimaatverandering (nr. 8 met 13%) en een gebrek aan goed opgeleide werkkrachten (nr. 10 met 9%) internationaal de grootste stijgers dit jaar. Tegelijkertijd hebben bedrijven steeds meer zorgen over aanpassingen in voorschriften en wetgeving (nr. 4 met 27%) als gevolg van de brexit, handelsoorlog(en) en importtarieven.

Bedrijfsschade belangrijkste risico in Nederland

‘Met 56 procent van de respondenten blijft bedrijfsschade ofwel Business Interruption (BI) het voornaamste gevaar dat het bedrijfsleven in Nederland bezighoudt’, zegt Arthur van Essen, Country Manager van AGCS Nederland. Bedrijfsschade (nr. 1), cyberincidenten (nr. 2 met 32% van de respondenten) en aanpassingen in voorschriften en wetgeving (nr. 3 met 28%) worden dit jaar gezien als de toprisico’s in Nederland.

De risico-experts binnen de Nederlandse bedrijven tonen zich volgens de Risk Barometer voor het eerst ook echt bezorgd om branden/explosies, het risico dat dit jaar de top-10 nieuw binnenkomt.