Ctac helpt The Greenery om vat te krijgen op de keten

[Partnercontent]

The Greenery, een bedrijf dat jaarlijks voor 1,8 miljard aan groente, fruit en paddenstoelen verhandelt voor zo’n duizend aangesloten telers, kon in 2008 niet langer om een geïntegreerd ERP-systeem heen. Met de oude losse systemen was het onvoldoende mogelijk om adequaat in te spelen op verscherpte eisen voor snelheid en voedselveiligheid. Een belangrijk uitgangspunt voor het nieuwe systeem van The Greenery was realtime inzicht in de voorraad. “Samen met Ctac zijn we tot een aangepaste SAP-oplossing gekomen waarmee we tot op de seconde zien wat er onderweg is en dat toont wat de afnemers nodig hebben”, zegt ICT-directeur Gerrit Verweij van The Greenery.

“We kunnen in de supply chain nu kort op de bal spelen”
Gerrit Verweij, ICT-directeur van The Greenery

De bedrijfsbrede implementatie is nog in volle gang, maar bij de eerste twee onderdelen is de afdeling supply chain management al ‘spin in het web’. Met de informatie uit het ‘SCM-dashboard’ is snel vast te stellen aan welke opdracht geld wordt verdiend. Verweij: “Alles voor de klant, was het credo. Maar we zien nu wel dat een snelle levering tussendoor ons geld kan kosten.” Ook de productiviteit van mensen op de werkvloer is nu zichtbaarder. De hoeveelheid bederf en retouren in de keten is verminderd.

Ook de afnemers, zoals de supermarkten, hebben voordeel bij de nieuwe situatie. “Door de ketenintegratie kunnen we er nu voor zorgen dat grote retailers op tijd de juiste voorraad in de winkels krijgen. Sommigen laten zelfs een deel van hun voorraadbeheer aan ons over.” Voor sommige leveranciers was het wel wennen, omdat ze meer op vaste tijdstippen moesten gaan leveren. “Maar als ze nu komen, hoeven ze nooit lang op hun beurt te wachten.”

Geïntegreerd werken betekent dat honderden werknemers hun werk ook ánders moeten doen en daarin ligt voor een kortetermijnbedrijf als The Greenery de grootste uitdaging, legt Verweij uit. Het ‘ketendenken’ is nog veel belangrijker geworden. “Improviseren is bij ons altijd heel belangrijk geweest. Het is voor medewerkers en management nu even schakelen om voortdurend gestructureerd in processen te denken.”

Het gezamenlijk vormgeven van die processen in het nieuwe systeem is dus belangrijk. Om continu vraag en aanbod te matchen – of ‘korter op de bal te spelen’, zoals Verweij het noemt – moet je immers verder vooruit kunnen kijken. Voor sommigen maakt dat het werk leuker. “Een planner kan zich bijvoorbeeld meer richten op uitzonderingen. Een grote verandering dus op alle fronten. De keuze van ERP-leverancier Ctac is daarin de juiste gebleken”