CSS Den Helder belangrijke logistieke aanwinst voor Nederlandse marine

CSS Den Helder

De Nederlandse Koninklijke Marine heeft een nieuw bevoorradingsschip in de vaart; het op 22 februari door Prinses Amalia gedoopte Combat Support Ship (CSS) Den Helder. Het is naast het Joint logistic Support Ship (JSS) Zr.Ms. Karel Doorman het tweede marineschip met een essentiële logistieke functie.

Tijdens een feestelijke ceremonie op de werf van hoofdaannemer Damen Naval in Vlissingen sloeg de Prinses van Oranje een fles champagne tegen de romp van het CSS Den Helder en hakte de laatste tros los. Het CSS is daarmee dadelijk wereldwijd inzetbaar; niet alleen voor bevoorrading, maar ook voor het bieden van noodhulp en transport van goederen.

Aan boord van het bijna 180 meter lange schip is ruimte voor een 76-koppige bemanning en nog eens 80 opstappers. Het moet zes schepen op volle zee van brandstof, voedsel, water, munitie en andere goederen kunnen voorzien. Zo kan het CSS bijvoorbeeld meer dan 8 miljoen liter brandstof meevoeren.

Belangrijke capaciteit voor Nederland en de NAVO

‘Het Combat Support Ship levert straks niet alleen belangrijke capaciteit binnen de Nederlandse vloot, maar ook in NAVO-verband. Bevoorradingsschepen zijn onmisbaar voor operaties op zee. Zo maakt het CSS het mogelijk dat andere schepen langer op zee kunnen blijven’, lichtte Commandant Zeestrijdkrachten Vice-admiraal René Tas toe.

Algemeen Directeur Roland Briene van scheepsbouwer Damen Naval sprak van een ‘urgente vlootvernieuwing’. De doop van CSS Den Helder is volgens hem de start van een grootschalig vervangings- en versterkingsplan van de vloot van de Koninklijke Marine, waarbij de focus nu ligt nu op vernieuwing en versnelling.

Krijgsmacht versneld weer op orde krijgen

Nu het CSS-project de afrondende fase is ingegaan, richten Damen Naval en Defensie zich op een reeks programma’s die in een strategisch partnership worden ontwikkeld. Ze zijn gebaseerd op de Defensienota 2024, die versneld de krijgsmacht weer op sterkte wil krijgen. Damen Naval is hiervoor de nationale partner voor de marine.

Zo moeten er nieuwe Anti-Submarine Warfare (ASW)-fregatten komen, voor Nederland maar ook voor België. Daarnaast wordt gekeken naar de vervanging van de luchtverdedigings- en commandofregatten van de Zeven Provinciën-klasse, nieuwe amfibische transportschepen en kleinere hulpvaartuigen, zoals het Multirole Support Ship (MSS).

CSS Den Helder