Consument wil best betalen voor meer flexibele pakketbezorging

flexibele pakketbezorging

Meer flexibele leveringsmogelijkheden, dát is de wens van de consument als het gaat om pakketbezorging. Dat voor die flexibeler levertijden extra betaald moet worden, is voor de klant geen probleem. Dat toont de studie ‘het SMile-concept’ van GS1 Duitsland aan. De organisatie is ook van mening dat samenwerking tussen pakketdiensten daarbij kan helpen.

Vóór middernacht bestellen en de volgende dag bezorgen, is de standaard geworden. Innovatieve bedrijven als Amazon, Bol.com en Wehkamp streven zelfs naar levering op dezelfde dag. Een retailer die je pakket binnen enkele uren of zelfs een half uur kan bezorgen, is de toekomst.

Het onderzoek ‘het SMile-concept’ richtte zich op slimme logistiek in de laatste mijl. Er komt onder meer uit naar voren dat hoe groter een huishouden is, hoe meer pakketjes er bezorgd worden. De ondervraagde huishoudens kregen gemiddeld minstens één pakketje per week; een pakketje dat ze in de toekomst liever ontvangen binnen vooraf opgegeven tijdvensters.

Bezorging aan de deur is nog steeds de meest gewilde bezorgmethode, maar bezorging bij pakketkluizen en afhaalpunten groeit in populariteit. Toch moeten de plaats en het tijdstip van levering bij voorkeur op korte termijn aanpasbaar zijn, vinden de respondenten.

De moderne consument – in ieder geval die in Duitsland – is ook best bereid om extra te betalen in ruil voor meer flexibele pakketbezorging. De pakketbezorgingsdiensten moeten één ding boven alles doen: nadenken over de toekomst, zo wijst het onderzoek uit.

Infrastructuur in pakketmarkt heeft grenzen allang bereikt

Het onderzoek werd uitgevoerd door GS1 Duitsland samen met Goodstag, Hasso Plattner Institute, PickShare en de universiteit van Leipzig. ‘De infrastructuur in de pakketmarkt met een beperkt aantal aanbieders heeft zijn grenzen allang bereikt. Alleen al de hoeveelheid van pakketten biedt de individuele dienstverlener de nodige uitdagingen’, zegt Bjorn Paul, CEO van PickShare.

‘De bereidheid om echte samenwerkingen aan te gaan, zou een manier zijn om een doorbraak te realiseren. Samenwerkingen in de laatste mijl verminderen ontwikkelingskosten voor elk individueel bedrijf, zorgen voor beter gebruik van de bestaande infrastructuur en verhogen de drop-factor per stop’, aldus manager innovatie Frits van den Bos van GS1 Nederland.

Alle zendingen van de pakketdiensten in één applicatie

Volgens Sarah Leick, productmanager bij GS1 Duitsland, zetten de inzichten uit het onderzoek een trend en dienen ze als startpunt voor toekomstige ontwikkelingen in de koeriers-, express- en pakketindustrie. ‘SMile biedt de ontvanger de mogelijkheid om alle zendingen van de verschillende pakketdiensten in één applicatie te organiseren.’

‘Voorwaarde voor succes is interoperabiliteit en samenwerking. Standaarden spelen daarin een belangrijke rol. De gestandaardiseerde en onafhankelijke pakketidentificatie – GS1-pakketlabel – is de sleutel voor leveringsconcepten van de toekomst’, aldus Van den Bos van GS1 Nederland.