Consortium in logistiek zoekt bedrijven voor ethische hack

ethische hack

Ruim 40 procent van de bedrijven in de logistieke sector heeft al eens te maken gehad met een vorm van cybercriminaliteit of hacking. Een consortium in de logistiek gaat daarom met een scan de kwetsbaarheden binnen de logistieke keten in kaart brengen. Hiervoor worden logistieke bedrijven gezocht die een ethische hack willen laten uitvoeren op hun systemen.

Het project moet het bewustzijn van het belang van cybersecurity verhogen en concrete handvaten bieden om de beveiliging tegen cybercrime te verbeteren.

Het consortium, gevormd door TNO, Transport en Logistiek Nederland (TLN), SmartPort, Air Cargo Netherlands (ACN), Havenbedrijf Rotterdam, Cargonaut en Reqon Security, zoekt in totaal twaalf (mkb-)bedrijven in de logistieke sector die een friendly hack willen laten uitvoeren op hun systemen. Deze bedrijven betalen een kleine vergoeding en krijgen een indruk van de huidige status van hun beveiliging tegen cybercrime. Tegelijkertijd levert de hack nuttige, geanonimiseerde informatie voor het project.

Online vragenlijst

Het onderzoek wordt deels gefinancierd uit de Toeslag voor Topconsortia voor Kennis en Innovatie (TKI’s) van het ministerie van Economische Zaken. Middelgrote en kleine bedrijven in de logistieke keten kunnen dit voorjaar door hun branchevereniging ook benaderd worden voor het invullen van een korte, online vragenlijst. Voor bedrijven in de haven van Rotterdam is dit een opvolging van de eerdere enquête in juni 2018.

Concrete handvaten

De resultaten worden begin 2020 verwacht in de vorm van best-practices en concrete handvaten om de cybersecurity van bedrijven in de logistieke keten te verbeteren. Ze worden onder andere via de brancheverenigingen verspreid. De betrokken partijen kijken uit naar de resultaten, met name omdat innovaties zoals de ontwikkeling van autonoom vervoer en self-organizing logistics de noodzaak voor bescherming tegen cyberaanvallen nog verder vergroot.