Silo-overschrijdend plannen

Connected Planning Anaplan

Connected Planning moet het afzonderlijk en inefficiënt plannen in silo’s voor altijd bestrijden. Bedrijven willen versnellen, maar om dat te kunnen realiseren moet er een strategie en een overschrijdende planning zijn om tot het gewenste eindresultaat te komen. Op 8 november werd er een blik geworpen op Connected Planning tijdens het Anaplan spotlight event in Amsterdam, georganiseerd in samenwerking met managementconsultant Deloitte. 

Door Marysa Vos

Softwareleverancier Anaplan – opgericht in 2006 – had afgelopen oktober de grootste software-beursgang. Met hun software wil Anaplan problemen van conventionele planningshulpmiddelen zoals spreadsheets oplossen. Het cloud-native Anaplan-platform verbindt gegevens, mensen en plannen en legt het allemaal in handen van zakelijke gebruikers. De sterke technologiestichting van Anaplan helpt organisaties om de planning in de wereld van vandaag opnieuw te verbeelden.

Plan + actie = gewenst resultaat

Het verbinden van gegevens, mensen en planningen kan de manier waarop bedrijven beslissingen nemen, transformeren. ‘Wat wil je bereiken als bedrijf?’ Die vraag moet volgens Andrew Pease, Senior Director Analytics bij Deloitte, centraal staan bij iedere planning. Als bedrijf moet je plannen wat er voor nodig is om het beoogde doel te behalen zodat je de juiste beslissingen kunt maken, zegt Pease. Bedrijven die de afstand tussen planning en besluitvorming weten te verkleinen, kunnen profiteren van het huidige tijdperk van razendsnelle veranderingen. Anaplan wil bedrijven helpen met het plannen aan de hand van toekomstgerichte gegevens. Samen met klant Deloitte belichtte Anaplan daarom tijdens het event de huidige staat van Connected Planning van het Anaplan-platform.

Next-gen planningen

Hoe zullen de planningsfunctionaliteiten van de volgende generatie planningen op meerdere niveaus verbeteren? ‘Door via een schaalbaar en beveiligd platform connected te plannen voor mensen op alle niveaus in de hele organisatie’, zegt Nadine Pichelot, EMEA VP Finance van Anaplan. De legacy-aanpak – met veel spreadsheets en verouderde applicaties – van de afgelopen dertig jaar laat zien dat bedrijven het proces niet kunnen bijbenen, de juiste mensen niet betrokken zijn en de technologie onvoldoende is. Uit onderzoek van Anaplan blijkt verder dat 82 procent van de bedrijven nu vaker moet plannen dan vijf jaar geleden. Volgens Pichelot is de ideale staat van nalatenschap daarom een dynamische, collaboratieve en intelligente planning aan de hand van Artificial Intelligence (AI), historische en real-time gegevens.

Boot of geen boot

Anaplan investeert in AI om de capaciteiten van het platform te verbeteren. Pease merkte daarbij op dat mensen en machine planning gecombineerd moeten worden om tot betere resultaten te komen. Artificial Intelligence vraagt namelijk om kennis van Advanced Analytics om patronen of inzichten te ontdekken, voorspellingen te doen en aanbevelingen te genereren. ‘Een zelflerend systeem moet allereerst onderscheid kunnen maken tussen bijvoorbeeld afbeeldingen mét een boot, en die zonder. Voordat een systeem dat kan, moeten mensen de eerste selectie doen.’ In een project voor een haven maakten autistische mensen dit onderscheid, totdat het systeem uiteindelijk intelligent genoeg was om zelfstandig te filteren. Machine Learning vereist dus eerst inspanning van mensen.