Condor Carpets breidt fabriek en magazijn uit

Condor Carpets in Hasselt gaat uitbreiden. Hoewel het kamerbrede tapijt in ons land op zijn retour lijkt, investeert het familiebedrijf in het Overijsselse Hasselt ettelijke miljoenen in de uitbreiding van zowel de fabriek als het magazijn. Dat bericht het FD van 8 november 2017.

Op een bouwterrein aan de rand van Hasselt, het hart van de Nederlandse tapijtindustrie, verrijzen komende tijd een productiehal en een expeditieruimte. Die laatste biedt onder meer plaats aan een 14 meter hoog magazijn waar duizenden rollen tapijt tegelijk opgeslagen kunnen worden. Condor Carpets is marktleider in Nederland en exporteert veel in Europa. Om ook in de toekomst die koppositie te behouden, moeten echter de snelheid van het productieproces omhoog en de magazijnen groter.

De tapijten van Condor Carpets worden overigens niet volledig door de fabrikant zelf gemaakt. De garens en vezels worden onder meer in Turkije ingekocht en vervolgens in Genemuiden en Hasselt verwerkt tot tapijt, automat of kunstgras. Omdat ook in de tapijtindustrie de klant zijn bestelling het liefst de volgende dag al binnen wil hebben, moet de voorraad echter groter. Met de extra opslagruimte in Hasselt kan Condor Carpets een veel grotere collectie aanbieden en zeker 80.000 rollen tapijt opslaan.

Blij met Britse consument

Volgens Jan Hoekman, die het bedrijf 25 jaar geleden samen met zijn broer Gerrit oprichtte, houden winkel en groothandel steeds minder voorraden aan. ‘Wij hebben die functie in feite overgenomen. Door een goede logistiek kunnen wij binnen 24 of 48 uur tapijt leveren. Oók in het Verenigd Koninkrijk.’ Hij is blij met de Britse consument. Anders dan veel Nederlanders blijven de Britten namelijk trouw aan het tapijt. ‘Ze kiezen vaak voor de wat goedkopere soorten en dat leggen ze in het hele huis’, aldus zoon Jan Hoekman junior.

Momenteel gaan er wekelijks dan ook zo’n vijftig tot zestig containers met tapijt vanuit Overijssel naar het Verenigd Koninkrijk. De marktverschuiving komt ook in de omzetcijfers van Condor Carpets terug. Van de jaaromzet van ruim 400 miljoen euro gaat veruit het grootste deel naar het buitenland. De Britse en Duitse markt zijn samen goed voor 40 procent van die omzet. Condor Carpets heeft op dit moment ruim 800 mensen in dienst. Dat aantal zal door de nieuwbouw nog toenemen.