‘Concurrentiestrijd om logistieke ruimte in Europa laait op’
De concurrentiestrijd om de Europese logistieke ruimte neemt toe. Er was in de eerste helft van 2019 sprake van een recordopname van 11,9 miljoen vierkante meter en neerwaartse druk op yields. Dat rapporteert vastgoeddienstverlener Savills in European Logistics, een Europees onderzoek naar de logistieke vastgoedmarkt.
Savills houdt in alle Europese vastgoedmarkten de groei van e-commerce bij. De data tonen aan dat e-commerce de drijvende kracht is achter de ongekende gebruikersvraag in heel Europa. In markten als het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Duitsland en Frankrijk, waar meer dan 10 procent van alle retail-aankopen online gedaan wordt, bedroeg het opnameniveau respectievelijk 1,5 miljoen, 2,0 miljoen, 2,9 miljoen en 1,4 miljoen vierkante meter. Dat laat zien dat de groeiende vraag van retailers bijdraagt aan een opwaartse curve in de opnamecijfers.
Leegstand blijft in heel Europa dalen
‘Landen zoals het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Nederland blijven de meeste belangstelling trekken. Door het groeiende Europese distributienetwerk zien we echter ook een enorme toename van de logistieke activiteit in Spanje en Portugal en Centraal- en Oost-Europa’, licht Marcus De Minckwitz, Director Regional Investment Advisory Division bij Savills EMEA, toe.
‘Omdat de leegstand in heel Europa blijft dalen, met name in de ‘core’ markten, en aangezien de hoeveelheid nieuwe ontwikkelingen de vraag in de meeste markten niet kan bijhouden, verwachten we een verdere huurgroei op de korte tot middellange termijn. Deze huurgroei zal het meest voelbaar zijn voor ‘prime’ gebouwen op strategische locaties nabij belangrijke snelwegen, havens en luchthavens, aangezien de concurrentie op deze plekken heviger is dan ooit tevoren. De sterke gebruikersvraag op deze locaties trekt een aanzienlijke belangstelling van beleggers, waardoor de prijzen recordniveaus bereiken’, aldus De Minckwitz.
Zwakker eerste halfjaar VK en Duitsland
Het Verenigd Koninkrijk (- 19%) en Duitsland (- 18%) lieten een iets zwakker eerste halfjaar zien, door een gebrek aan beschikbaar beleggingsproduct. Zweden (+ 91%), Polen (+ 83%), Tsjechië (+ 80%) en Noorwegen (+ 16%) overtroffen stuk voor stuk hun H1-vijfjaarsgemiddelde van investeringsvolumes.
‘De focus voor de tweede helft van het jaar blijft gericht op de ontwikkelingspijplijn van de verschillende steden’, zegt Mike Barnes van het Europese researchteam van Savills. ‘Dit is een belangrijke factor voor beleggers in hun risicoafweging tussen landen. Het vooruitzicht op huurgroei in de logistieke hotspots van Europa en de lage inflatie in de eurozone, zijn andere factoren die worden meegenomen in de logistieke yields.’