Coca-Cola staakt productie in Venezuela vanwege suikertekort

Femsa, de producent van Coca-Cola in Venezuela, heeft zijn productie in dat land grotendeels stilgelegd. Reden daarvoor is dat het Zuid-Amerikaanse land met een tekort aan suiker kampt.

Coca-Cola heeft een wereldwijd netwerk van lokale bedrijven die de frisdrank brouwen en bottelen. Femsa is er daar een van. Volgens de Mexicaanse producent is bij 90 procent van de colaproductie suiker nodig; een ingrediënt dat momenteel schaars is in Venezuela. Dranken als Coca-Cola Light of Coca-Cola Zero kunnen nog wel geproduceerd worden.

Recessie

Venezuela zit momenteel in een flinke recessie en de suikerproductie lijdt daaronder. De boeren zijn – om inflatie tegen te gaan – gebonden aan maximumprijzen, maar hun productiekosten zijn wél gestegen. Het verbouwen van suiker levert daardoor inmiddels zo weinig op dat veel boeren andere gewassen zijn gaan verbouwen.

Gebrek aan gerst

Femsa is met de regering in gesprek over een snelle oplossing van het probleem. Overigens is Coca-Cola niet het eerste bedrijf dat dit jaar tijdelijk de productie stopt. Vorige maand liet Polar Group, Venezuela’s grootste voedsel- en drankenbedrijf, weten dat het de productie van bier en andere moutdranken opschort vanwege een gebrek aan gerst.