Coca-Cola bespaart 500 miljoen door verbeteren logistieke systemen

Het gigantische logistieke netwerk van Coca-Cola drijft op de kennis en kunde van een Nederlandse onderneming: Ortec. Het hielp het Amerikaanse frisdrankconcern zijn logistieke systemen zó te verbeteren dat een kostenbesparing van meer dan 500 miljoen dollar mogelijk bleek, meldt het AD van 7 oktober 2015.

Tijdens een handelsmissie naar Atlanta bracht premier Rutte begin deze maand een bezoek aan het hier gevestigde hoofdkwartier van Coca-Cola. Het succes van het frisdrankmerk maakt dat het vrijwel overal ter wereld leveringen moet verzorgen. Iets dat om een enorm logistiek netwerk vraagt.

Ortec, opgericht door enkele oud-wiskundestudenten van de Erasmus Universiteit in Rotterdam, helpt Coca-Cola met het verbeteren van zijn logistieke systemen. Onder meer door looproutes voor magazijnpersoneel in te korten en vrachtwagens efficiënter te beladen.

Algoritme

Het Nederlandse bedrijf bedacht software die met behulp van een algoritme nauwkeurig berekent hoeveel Coca-Cola-trucks nodig zijn, hoe ze beladen moeten worden en welke route ze moeten rijden om het aantal kilometers zoveel mogelijk te beperken, bericht het AD.

Volgens Stefan Huntemann, managing director van Ortec, planden de medewerkers van Coca-Cola dat voorheen allemaal op basis van hun eigen ervaring. Daarbij dienden ze ook nog rekening te houden met zaken als werktijden, het gewicht in de truck en de volgorde van uitladen.

Absolute wereldtop

Huntemann meldt in het AD ook dat er alleen al in Noord-Amerika tienduizend trucks van het frisdrankconcern rondrijden. ‘Coca-Cola geeft miljarden uit aan transport en logistiek. Onze software kan dat allemaal 10 tot 15 procent efficiënter maken.’ Daarbij komt dat minder kilometers ook nog eens een hoop vervuiling scheelt.

Volgens premier Rutte behoort Ortec in de logistiek tot de ‘absolute wereldtop’. Zelf werkte hij tien jaar lang bij Unilever, waar ook een belangrijke rol voor het logistieke proces is weggelegd. ‘Daar hadden we het grootste respect voor wat Coca-Cola doet’, aldus Rutte.