Coalitie Food2Food 2.0 streeft naar circulaire plasticketen

Coalitie Food2Food 2.0

Het circulair gebruik van plastic, dat is waar de nieuwe Coalitie Food2Food 2.0 zich hard voor maakt. De coalitie verwacht daarbij veel van een industrieel testprogramma rondom CurvCode, een Nederlandse innovatie voor het scheiden van plastics uit afvalstromen. Daarnaast worden de operationele en financiële effecten van transitie naar een circulaire plasticketen onderzocht. Op vrijdag 3 december was de kick-off-bijeenkomst van de coalitie, die meer dan dertig ketenpartners telt. 

Het recyclen van eenmalige voedselverpakkingen is een urgent maatschappelijk probleem. Deze verpakkingen vertegenwoordigen ongeveer 40 procent van het plasticvolume in Nederland en worden nagenoeg volledig geproduceerd uit fossiele grondstoffen (olie). Hergebruik leidt tot minder CO2-uitstoot. De Coalitie Food2Food 2.0 wil daarom een tastbare bijdrage leveren aan oplossing van dit probleem.

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) hanteert strenge eisen voor verpakkingen van voedingsmiddelen. Ook de inzet van gerecycled plastic voor de productie van plastic voedselverpakkingen vereist goedkeuring van de EFSA. Gerecycled plastic moet daarom voldoen aan bepaalde kwaliteitsnormen. Een goede sortering is daarvoor een belangrijke voorwaarde. CurvCode moet daarbij helpen.

CurvCode heeft potentie

Plastic Pact NL vroeg in 2019 de projectgroep Food2Food te onderzoeken welke technologieën geschikt zijn voor het efficiënt scheiden van plastics uit afvalstromen. Daarbij werd vastgesteld dat het digitale watermerk CurvCode van technologiebedrijf FiliGrade uit Eindhoven veel potentie heeft. Een testprogramma moet nu de werking van CurvCode in industriële omstandigheden valideren.

Afronding van het testprogramma wordt verwacht in het tweede kwartaal van 2022. Ook de voorstellen voor commerciële introductie moeten tegen die tijd klaar zijn. Het hele project wordt ondersteund door Het Versnellingshuis. Dit is een samenwerkingsverband van VNO-NCW, MKB-Nederland, het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, MVO Nederland en Het Groene Brein.

Haalbaarheid circulaire plasticketen

Analistenbureau Gartner heeft overigens zo zijn bedenkingen bij de haalbaarheid van een circulaire plasticketen. Bedrijven streven momenteel naar verpakkingen die in 2025 voor de volle 100 procent herbruikbaar, recyclebaar of composteerbaar moeten zijn. Gartner voorspelt echter dat 90 procent van de toezeggingen op het gebied van duurzaam verpakken niet zal worden gehaald.

De meeste soorten plastic zijn namelijk niet breed recyclebaar, stelt John Blake, senior director analyst bij Gartner. Ook is de recyclinginfrastructuur volgens hem nog lang niet volwassen. Hij pleit daarom voor het terugdringen van het aantal eenmalige verpakkingen. Supply chain-directeuren zouden daarbij het voortouw kunnen nemen door nieuwe producten en bedrijfsmodellen te creëren die niet afhankelijk zijn van kunststof- of wegwerpverpakkingen, aldus Blake.