Cloud-based platform biedt ketenregie

cloud-bases platform

Met het cloud-based platform Star Flow Supply Chain biedt Yellowstar ketenregie over iedere gewenste supply chain voor producenten, verladers, handelsbedrijven, retailers en 4PL’ers. Yellowstar speelt met haar platform in op de trend dat organisaties meer data-, contact- en kennisgedreven worden en realtime informatie een cruciale rol inneemt bij het maken van beslissingen.

Door Marysa Vos

Yellowstar verbindt, verkort en versnelt logistieke ketens en maakt deze daarmee volledig voorspelbaar. De kracht van Star Flow Supply Chain is dat het een functioneel en cloud-gebaseerd systeem is dat zowel intern als ketenoverkoepelend kan worden ingezet. Volgens Frank Erftemeijer, oprichter van Yellowstar, is het bedrijf een van de weinige partijen die als uitgangspunt ketensamenwerking heeft en van daaruit het proces in de keten optimaliseert. ‘Wat je vaak ziet is dat bedrijven een intern Transport Management Systeem (TMS) of ERP-systeem hebben, maar deze gaan niet over efficiënte supply chain-optimalisatie of ketensamenwerking’, stelt Erftemeijer. Star Flow Supply Chain bevat alle kernelementen van een standaard WMS-, OMS-, FMS- en TMS-systeem en over bestaande systemen heen biedt het platform bedrijven realtime zicht op hun supply chains. Doordat alle ketenpartijen altijd en overal kunnen inloggen, creëert het platform de mogelijkheid om het beste te halen uit bestaande systemen.

Momenteel zijn veel spelers in de supply chain nog niet verbonden, wat blinde vlekken in de keten veroorzaakt. Volgens Erftemeijer zorgt dit voor verspilling, zoals onnodige voorraden door extra spoedbestellingen. ‘Wanneer retailers iets bestellen in Azië is er een blinde vlek voordat de goederen weer in beeld komen in de haven in Rotterdam. Als een schip stil komt te liggen, wordt er per vliegtuig een nieuwe lading producten vervoerd om toch tijdig te kunnen leveren aan de klant.’ Wanneer bedrijven echter realtime inzicht zouden hebben in de status van het schip kunnen ze inspelen en handelen aan de hand van actuele informatie. ‘Dit probleem lossen wij op met een integraal systeem in de cloud waar iedereen bij kan. Met Star Flow Supply Chain haal je niet alleen 30 procent verspilling uit de keten, als bedrijf ben je ook flexibeler’, stelt Erftemeijer.

Adoptiematrix innovaties

cloud-bases platformOm inzicht te geven in de complexiteit van de gebruikte technologische mogelijkheden en anderzijds weer te geven wat de mate van verandering van werkzaamheden is door het cloud-based platform van Yellowstar, is Star Flow Supply Chain gepositioneerd in de adoptiematrix voor innovaties. Hoe lager een tool of technologie scoort, hoe eenvoudiger bedrijven deze kunnen adopteren en integreren in hun business. Ook het omgekeerde geldt echter. Wanneer een bedrijf een product of dienst ontwikkelt dat hoog scoort op technologische complexiteit en dat veel verandering van de dagelijkse werkzaamheden vereist, zal de adoptie lastiger zijn. Tools en technologieën die hoog scoren op complexiteit, moeten hun toepasbaarheid vaak nog bewijzen. Een voorbeeld daarvan is een technologie als blockchain.

Yellowstar-app in de matrix

Yellowstar maakt gebruik van technologische mogelijkheden door over bestaande systemen heen bedrijven realtime zicht te bieden op hun supply chains. De kracht van Star Flow Supply Chain is dat het een functioneel en cloud-gebaseerd systeem is dat zowel intern als ketenoverkoepelend kan worden ingezet. Omdat het systeem te integreren is met bestaande systemen, scoort de innovatie laag op technologische complexiteit. Ondanks de gebruiksvriendelijke interface heeft Star Flow Supply Chain grote impact op de processen in de supply chain. Doordat het cloud-based platform realtime inzicht genereert en het logistieke ketens verbindt, verkort en versnelt het de dagelijkse werkzaamheden in de keten. Door Star Flow Supply Chain ontstaat er duidelijkheid in de keten waardoor verspilling wordt tegengegaan. Dit maakt dat het cloud-based platform midden onderin in de matrix is geplaatst.