‘Circulaire economie gaat lineaire economieën het komende decennium vervangen’

circulaire economie

De circulaire economie zal tegen 2029 de lineaire economieën vervangen omdat de voorkeur van consumenten en aandeelhouders steeds meer een duurzame kant opgaat, aldus onderzoeks- en adviesbureau Gartner. Om concurrerend te blijven, moeten de hoofdverantwoordelijken voor de toeleveringsketen (CSCO’s) zich op deze transformatie voorbereiden door te kijken hoe zij verkwistende lineaire modellen kunnen vervangen door circulaire supply chains gericht op hergebruik en vernieuwing van materialen.

In Gartner’s definitie stimuleren circulaire economische bedrijfsmodellen het continue hergebruik van materialen om verspilling en het verbruik van natuurlijke hulpbronnen te minimaliseren, terwijl lineaire economieën afval creëren. Organisaties staan onder toenemende druk van zowel consumenten als overheden om de hoeveelheid afval die ze produceren te verminderen, aldus Steven Steutermann, Managing Vice President bij Gartner. Dit vereist een verschuiving naar een circulaire, afvalvrije economie.

‘De supply chain zal een belangrijke rol spelen in dit proces. 84 procent van de deelnemers aan Gartner’s recente ‘Supply Chain and the Circular Economy’-onderzoek gaf aan dat de supply chain beslissingsbevoegdheid heeft, of zal hebben, als het gaat om de strategieën en initiatieven van hun organisatie op het gebied van circulaire economie’, zegt Steutermann.

Samenwerking de sleutel tot creëren van het juiste ecosysteem

Steutermann beseft dat tien jaar niet lang is om een supply chain-systeem om te keren. ‘CSCO’s moeten change management-programma’s inzetten en nu pilots starten’, adviseert hij. Ze kunnen echter niet verwachten dat ze de overstap van een lineaire naar een circulaire economie alleen kunnen realiseren. Om het noodzakelijke ecosysteem te creëren, moeten ze samenwerken met interne productontwerpers en leveranciers om precies te begrijpen hoe producten worden geconsumeerd en afgevoerd. ‘Ze zouden moeten beginnen met een enkele vraag als hoe de verpakking te verminderen, en van daaruit uitbreiden’, stelt hij voor.

Circulaire economie vereist nieuwe maatstaven

Uit het Gartner-onderzoek blijkt dat de grootste uitdaging voor de circulaire economie erin bestaat effectieve doelen te stellen om zo te meten hoe de voorgestelde veranderingen de voorkeuren van de consument – en uiteindelijk de marges – zullen beïnvloeden. De meeste aan duurzaamheid gerelateerde meetgegevens, zoals het verminderen van afval naar stortplaatsen of de uitstoot van kooldioxide, zijn ontworpen voor de huidige lineaire modellen. Voor de kringloopeconomie zijn nieuwe maatstaven nodig. ‘Goede statistieken voor de circulaire economie zouden de percentages herwonnen, hergebruikt materiaal voor productie of de vermindering van wegwerpplastic kunnen zijn’, aldus Steutermann.

circulaire economie