Chinezen frauderen erop los om foute handel Europa binnen te loodsen

Europa wordt de laatste jaren overspoeld met pakketjes uit China, iets waar populaire aanbieders als Temu en Shein flink aan bijdragen. Van de aangeboden producten voldoet echter 85 tot 95 procent niet aan de Europese regels. Om deze ‘foute’ spullen toch Europa binnen te krijgen, wordt volgens de douane grootschalige fraude gepleegd. De EU kan er helaas weinig tegen beginnen.
Het Algemeen Dagblad (AD) meldt dat in 2024 alleen al ruim 4 miljard pakketjes vanuit het Verre Oosten naar Europa werden verstuurd. Het is een hoeveelheid die het de douane onmogelijk maakt zijn werk naar behoren uit te voeren. En dus komen talloze producten die onveilig, illegaal of milieuvervuilend zijn Europa binnen. Chinese bedrijven zoeken daarbij doelbewust naar zwakke plekken in de grensbewaking en frauderen erop los, meent de douane.
Een tactiek die daarbij veelvuldig gebruikt wordt, is het verdelen van grote partijen goederen in duizend aparte pakketjes. Vliegveld Charles de Gaulle in Parijs had tot 2020 op jaarbasis 5 miljoen invoeraangiftes, met name bulkzendingen, geeft het AD als voorbeeld. Inmiddels krijgt het vliegveld daarbovenop nog eens 125 miljoen losse pakketjes te verstouwen. En die pakketjes bevatten vaak iets anders dan vermeld: illegale vapes worden bijvoorbeeld verstuurd als sokken.
AI hindert werk van douane
Daarnaast komen er spullen binnen die voor een veel te laag bedrag werden aangegeven bij de douane. Daardoor wordt te weinig betaald aan btw en invoerrechten. Ook worden met hulp van artificial intelligence (AI) namen en adressen van consumenten in Frankrijk verzonnen. Als een pakket voor zo’n niet bestaande consument de douane gepasseerd is, komt het alsnog in een bulkzending terecht richting een grote afnemer; een winkel of een groothandel bijvoorbeeld.
Ook op een andere manier hindert AI het werk van de douane. Wanneer de douane een pakketje langer vasthoudt voor controle, weten de Chinese systemen dat meteen. Er wordt dan direct een nieuw exemplaar naar de klant gestuurd, zodat deze er nauwelijks iets van merkt. Daarnaast analyseren de Chinezen met behulp van AI waar en op welke producten douanes controles uitvoeren. Er worden dan ijlings andere routes gezocht of andere coderingen aan zendingen gegeven, merkt de douane.
Containers vol spullen vernietigd
Recent nam de Franse douane ruim 250 pallets met daarop honderdduizenden producten uit de logistieke stroom. Talloze manuren werden besteed aan controle op namaak en andere overtredingen. Het leidde ertoe dat hele containers vol foute spullen werden vernietigd. Een mooi resultaat misschien, maar wel met een neveneffect. Want het vernietigen van afval kost de belastingbetaler geld en is slecht voor het milieu. In China liggen ze er ook niet wakker van. Dat er zo nu en dan producten worden onderschept, wordt ingecalculeerd.
Europarlementariër Dirk Gotink (NSC) maakt zich ernstig zorgen over de situatie, meldt hij in het AD. ‘Vergis je niet in wat er op het spel staat. Chinese bedrijven nemen in Europa hele waardeketens over: de hele aanvoerlijn van de fabriek tot aan de consument. Ook de partijen op de luchthaven hebben ze onder controle, alles gaat heel snel. Een levertijd van zeven dagen is geen uitzondering. Het kost onze controle-instanties de grootste moeite om producten nog uit de goederenstroom te halen.’
Met bulkzendingen meer grip op rotzooi
De Franse douane hamert op aanpassing van de Europese regelgeving en de nationale douanesystemen. ‘Wij kunnen niet zien welke fabrikant achter een bepaald pakket zit. Logistieke bedrijven op het vliegveld weten meer dan wij, maar delen hun informatie niet. Alleen door een doos te openen, kunnen we achterhalen wat erin zit’, aldus directeur Isabelle Dignocourt. Haar oplossing: ‘Terug naar bulkzendingen, zodat de douane en de inspecties weer grip krijgen op de rotzooi die China onze kant uitstuurt.’
Bron: Algemeen Dagblad