Chinese handel floreert ondanks handelsconflict met VS

Chinese handel

China heeft nog geen last van het handelsconflict met de Verenigde Staten. De afgelopen maand groeide de buitenlandse handel juist meer dan verwacht. De export van goederen nam zelfs met 12,2 procent toe ten opzichte van 2017. Bovendien steeg ook de invoer met maar liefst 27,3 procent, aldus een bericht in het FD.

‘De effecten van de handelsoorlog zijn voor ons tot nu toe te verwaarlozen’, meldt partijchef Hou Shiyun van het logistieke conglomeraat Hongyun. Van een teruggang van de handel is vooralsnog dan ook geen sprake. Toch ligt het handelsconflict met de Amerikanen gevoelig, zeker in een stad als Yingkou, een ambitieuze havenstad met een vrijhandelszone in het noordoosten van China.

Westerse handelspartners verwijten China zijn eigen bedrijven oneerlijk te bevoordelen, zijn markt af te schermen en buitenlandse bedrijven te dwingen kennis over te dragen. Voor Amerikaans president Donald Trump reden een goederenstroom met een jaarlijkse waarde van 34 miljard dollar te belasten met importheffingen. Een tweede pakket van 16 miljard is aanstaande. Ook dreigt Trump met heffingen op nog eens 200 miljard aan goederen.

Tweet Trump

De president tweette recent dat de Chinese markt als gevolg van de strafheffingen de afgelopen vier maanden 27 procent gedaald is. Op welke cijfers Trump zich daarbij baseert, is echter onduidelijk. De positieve Chinese handelscijfers maken onomwonden duidelijk dat de vraag zowel binnen als buiten de Volksrepubliek sterk blijft. Wel moet hierbij aangetekend worden dat de effecten van de Amerikaanse heffingen pas vanaf deze maand volledig tot uiting komen.

Bron: FD