Chinese autofabrikant BYD breidt uit in Rotterdam

Het Chinese concern Build Your Dreams (BYD) breidt het in Rotterdam gevestigde Europese hoofdkantoor fors uit. ‘In de afgelopen twee jaar is het aantal medewerkers verdubbeld tot circa vijftig, daarmee zijn we uit ons jasje gegroeid’, meldt Isbrand Ho, directeur Europa, in het FD van 27 juli 2015. Ook wordt geïnvesteerd in een werkplaats én wordt een fabriek geopend in Groot-Brittannië.

BYD is groot geworden met de productie van oplaadbare batterijen. Daarin is het nu wereldwijd marktleider. Daarnaast is het concern een belangrijke toeleverancier voor de smartphone-industrie. Met het inlijven van automaker Xi’an Tsinchuan stortte BYD zich in 2003 ook op de auto-industrie. In eigen land is BYD marktleider op het gebied van elektrische auto’s. Het concern telt vandaag de dag zo’n 190.000 medewerkers.

Door tegenvallende autoverkopen op het Chinese vasteland, ziet BYD zich genoodzaakt zich meer op andere continenten te richten. Het Europese hoofdkantoor in Rotterdam vervult daarbij een centrale rol. ‘We begonnen in eerste instantie vanuit Rotterdam met onze batterijentak, als toeleverancier van onder meer Nokia. Vier jaar geleden zijn we ook met de auto- en bussentak naar Rotterdam verhuisd’, aldus Ho.

Schamel

Europa brengt op dit moment slechts een schamele 2,8 procent van de totale omzet in het laatje. BYD is er echter van overtuigd dat het continent zich de komende jaren steeds meer zal manifesteren als groeimarkt voor elektrische voertuigen. Daarnaast wordt veel verwacht van de ondersteuningsactiviteiten. In Venlo beschikt de producent daarom al over een onderdelenopslag voor onder meer bussen.