Chemische industrie roept op tot delen van ‘best practices’

Een ambitieus project van de Nederlandse chemische industrie ter bevordering van de logistieke veiligheid in de sector is inmiddels bijna afgerond. Voor dit project – geïnitieerd door de chemische logistiek en ondersteund door de International Foundation for Chemical Logistics (IFCL) – werden wereldwijd ‘Best Safety Practices’ (BSP) verzameld en gedeeld. Belanghebbenden worden nu gevraagd actief bij te dragen.
Met het opzetten van een platform is een eerste stap gezet naar een internationale database waarin Best Safety Practices toegankelijk en transparant worden gemaakt voor bedrijven, onderzoekers en beleidsmakers. De verzamelde informatie wordt niet alleen gepresenteerd in een overzichtelijke structuur, maar bevat ook een beknopte samenvatting in zowel het Nederlands als het Engels. Dit zorgt ervoor dat waardevolle kennis over veiligheid breed wordt gedeeld en gebruikt.
Vermijdbare veiligheidsincidenten
Binnen de chemische sector bestaan al veel goed gedocumenteerde ‘best practices’. Deze blijven echter vaak beperkt tot nationale of industriespecifieke netwerken, waardoor bedrijven en organisaties elders niet kunnen profiteren van deze bewezen methodes. Dit leidt niet alleen tot dubbel werk en onnodige kosten, maar kan ook leiden tot vermijdbare veiligheidsincidenten.
Het platform www.bestsafetypractices.org biedt een oplossing door internationale kennis te delen en het creëren van een dynamisch netwerk van veiligheidsexperts en onderzoeksinstellingen. De gedeelde kennis bevordert wederzijdse samenwerking en innovatie, waardoor bedrijven kunnen voortbouwen op bestaande inzichten in plaats van het wiel opnieuw te moeten uitvinden.
Oproep tot actie voor bedrijven en professionals
Nu het platform bijna volledig operationeel is, roept het project alle belanghebbenden in de chemische keten op om actief bij te dragen. Daarvoor worden zij uitgenodigd best practices te zoeken binnen hun eigen organisatie, branche of netwerk. Door middel van een (gratis) account kunnen ze deze informatie uploaden op het platform.
Door hun deelname vergroten bedrijven en professionals niet alleen hun eigen kennis, maar dragen ze ook bij aan de veiligheid van de hele sector. Het platform is momenteel overigens nog gericht op de desktop, maar er zijn ook al twee apps in de testfase.
Internationaal netwerk van veiligheidsexperts
Een van de grootste successen van dit project is de oprichting van een breed internationaal netwerk van deskundigen en onderzoeksbureaus die nu gemakkelijk met elkaar in contact kunnen komen. De gedeelde inzichten maken niet alleen veiligheidsverbeteringen mogelijk, maar bevorderen ook de wetenschappelijke samenwerking en de ontwikkeling van innovatieve oplossingen.
Hoewel het project in zijn huidige vorm eind maart 2025 wordt afgerond, is het doel om het platform en de database voortdurend bij te werken en uit te breiden. De deelnemende organisaties willen zich ontwikkelen tot het wereldwijde referentiepunt voor veiligheidspraktijken binnen de chemische industrie.
Veiligheid in de chemische sector is volgens de initiatiefnemers een gedeelde verantwoordelijkheid. Hoe meer bedrijven en professionals zich op het platform aansluiten, hoe groter de impact op de algemene veiligheid en de efficiëntie binnen de sector. Samen hopen ze zo de sector veiliger, innovatiever en toekomstbestendig te maken.
Bezoek het platform op www.bestsafetypractices.org.