Checklist voor maximale productie

Checklist voor maximale output

Productiebedrijven willen het maximale uit hun bedrijfsmiddelen halen om verschillende redenen, van het verlagen van kosten tot het verbeteren van duurzaamheid of zelfs het verbeteren van kwaliteit en service. Capaciteitsverhoging maakt hogere verkoop en betere marges mogelijk en vaak ook efficiënter materiaal- en energieverbruik. Het maximaliseren van bedrijfsmiddelen is een belangrijk basisprincipe van productiebedrijven voor grotere flexibiliteit van levering aan klanten door kortere doorlooptijden en lagere minimumhoeveelheden. Het lijkt een open deur, maar in 70 procent van de productiebedrijven wordt deze strategie niet of beperkt uitgevoerd.

De meer traditionele manier om meer uit productiemiddelen te halen, is door gewoon de snelheid van de productielijnen op te voeren. Dit kan problemen opleveren. Zelfs een voorzichtige verhoging van de snelheid leidt tot korte stops door een opeenhoping bij de bottleneck van het proces. Dat leidt tot extra slijtage van machines, wat weer uitmondt in extra storingen en onderhoud, waardoor grondstoffen snel uitgeput raken en er meer productiewisselingen nodig zijn.

Voor een effectievere en duurzamere verbetering van het activagebruik kunnen bedrijven de stabiliteit verhogen via stabiele productie, wat kan leiden tot capaciteitsverhogingen van 15 tot 30 procent. Meer stabiliteit betekent dat je minder slechte dagen en meer goede dagen hebt, en dit leidt tot aanzienlijke output-voordelen. Traditionele denkprocessen moedigen aan om te streven naar recordproductiedagen, maar dit zorgt alleen maar voor meer variatie en een jojo-effect op de dagelijkse output.

Door stabiele productie te omarmen, beginnen teams naar procesgegevens te kijken vanuit een op variatie gebaseerd perspectief, waarbij realtime procesgegevens worden gebruikt in plaats van maandelijkse fabrieksprestaties om nieuwe inzichten voor verbetering te genereren. Het betekent dat er standaardvoorwaarden worden vastgesteld en nageleefd die zijn gebaseerd op gegevens en procesmogelijkheden, versterkt door leiderschapsdynamiek en effectieve dagelijkse reviews, gevoed door gegevens. Dit leiderschapsproces vereist dat het team actiegerichte antwoorden geeft in plaats van alleen maar vragen en een laserfocus van het team om procesproblemen te elimineren. Dit creëert op zijn beurt een veilige leeromgeving die niet afhankelijk is van hiërarchie en zorgt voor verantwoording en duidelijkheid voor de rest van het bedrijf.

Download de Checklist voor maximale output

Managementadviesbureau Argon & Co en Supply Chain Magazine hebben een praktische checklist met 10 kritische vragen ontwikkeld om de productiecapaciteit te maximaliseren.

Alle checklists van Supply Chain Magazine vind je hier.