Checklist voor digitaal yard management

Checklist Peripass voor digitaal yard management

10 vragen over de logistieke afhandeling van vrachtauto’s

De yard, het terrein rond de fabriek en het magazijn, werd lange tijd gezien als een secundair aandachtsgebied. De focus ligt bij de bedrijven veelal toch binnen, waar het draait om productiviteit. Maar door verkeersdrukte, files en toenemende aanlever- en afleverfrequenties neemt de dynamiek in de yard bij veel bedrijven toe en kan daarbij soms een heuse bottleneck in de supply chain vormen.

Vrachtauto’s komen vrijwel dagelijks af- en aanrijden bij magazijnen en fabrieken, veelal uit verschillende landen. En bij veel bedrijven bestaat het bedrijfsterrein uit verschillende locaties met één of meerdere toegangen en uitgangen. De aanvoer van grondstoffen, onderdelen en halffabricaten is cruciaal voor de productie en het klaarmaken van verzendingen. De afhandeling van al die vrachtauto’s moet dus soepel verlopen. Ditzelfde geldt ook voor het transport dat de distributie naar klanten regelt.

Veel vertragingen

De meerderheid van vertragingen in transport vindt plaats wanneer vrachtauto’s zich rond magazijnen en fabrieken bevinden, op of voor de yard. Dit leidt tot enorme extra kosten voor de leveranciers, de transporteurs of de ontvangende partij. Volgens onderzoek van het Amerikaanse magazine Modern Materials Handling uit 2019 gebruikt slechts acht procent van de bedrijven een yard management-systeem. Maar volgens analistenbureau Gartner zullen veel bedrijven de manuele afhandeling van deze schakel in de supply chain gaan digitaliseren.

De checklist

Met deze praktische checklist van Supply Chain Magazine en Peripass wordt duidelijk of uw bedrijf de stap naar digitaal yard management al heeft gemaakt. De uitkomsten geven weer hoe uw bedrijf yard management kan verbeteren.

Download: Checklist voor digitaal yard management