Checklist omnichannel-strategie

De snel oprukkende digitalisatie verandert de business van retail. Er onstaat een gelijk speelveld voor retailers van diverse groottes zolang ze de toenemende complexiteit van de dagelijkse supply chain-operatie aankunnen. Dat wordt echter steeds moeilijker. De orderprofielen van klanten variëren steeds meer.

De volumes in e-commerce nemen toe vanwege het grotere bereik online, terwijl de ordergroottes afnemen. Dit vereist een totaal andere aanpak voor het orderpicken van bestelde goederen en voor verzending. De servicemogelijk-heden dijen uit en tegelijkertijd worden levervensters strakker. En met voorraden op net de verkeerde locaties worstelen retailers om klanten een betere ervaring te bieden zonder de supply chain-kosten significant te zien stijgen.

Het ontwikkelen van een winnende omnichannel-strategie is niet alleen het uitbouwen van nieuwe supply chains, maar ook bestaande partijen en investeringen beter te benutten door geoptimaliseerde processen en strategieën.

Strakke orkestratie

Supply chains richting de consument lopen via steeds meer bedrijven, waardoor strakke samenwerking met leveranciers en logistiek dienstverleners noodzakelijk is om volledige zichtbaarheid en uitvoerende controle te verkrijgen. Zonder deze orkestratie gaan de supply chains achter de feiten aan lopen.

Daadwerkelijke orkestratie van de supply chain is mogelijk met een overkoepelend IT-platform waaraan alle betrokken ketenpartners zijn verbonden. De ontstane koppeling met het netwerk, levert de noodzakelijke flexibiliteit in de fulfilment-stroom voor snellere levertijden en –opties, met een betere klantervaring als resultaat.

Flexibele opties voor de klant vereisen flexibiliteit en wendbaarheid in logistieke en administratieve IT-systemen en de wijze waarop het bedrijf deze systemen benut. Dat betekent dat het bedrijf de bestaande IT-systemen als ERP en WMS  anders moet gaan zien en moet nadenken hoe deze zijn aan te sluiten bij derden die zorgen dat uw supply chain naar de consument succesvol is.

MPO en Supply Chain Media hebben een checklist gemaakt over uw omnichannel-strategie. Beantwoord de tien vragen om te weten hoe goed deze in uw bedrijf is verankerd.

Download: Checklist omnichannel-strategie